Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proces s teroristy z Charlie Hebdo: Nejsou to muslimové, když popravili muslimského policistu

    Teroristé z Charlie Hebdo muslimského policistu Ahmeda Merabeta chladnokrevně popravili. | foto: Internet

    V Paříži probíhá soud se čtrnácti komplici bratrů Kouachiových, kteří v lednu 2015 spáchali teroristický útok na redakci Charlie Hebdo. Jednoho ze svědků jejich řádění bohužel nikdo nevyslechne. Policista Ahmed Merabet se teroristům odhodlaně postavil, a byť byl sám muslimem, dal v sázku kvůli časopisu Charlie Hebdo, který jeho víru zesměšňoval, vlastní život. Kouachiovi ho popravili přímo na jedné z pařížských ulic.

    Když dvojice teroristů vystřílela redakci satirického časopisu, který několik dní předtím zveřejnil posměšné karikatury proroka Mohameda, a zanechala za sebou dvanáct mrtvých a deset zraněných, policista Ahmed Merabet se zrovna nacházel poblíž. A tak byl povolán do akce.

    Masakru už zabránit nemohl, bratry Kouachiovy v jejich černém citroënu ale potkal na ulici. Nezaváhal, nepřemýšlel nad tím, že by je snad nechal ujet, protože přece mstili proroka Mohameda. Po zuby ozbrojeným teroristům s kalašnikovy se postavil s obyčejnou služební zbraní, aby zabránil jejich úniku a hrozbě, že zabijí další nevinné Francouze.

    „Šel pěšky a s teroristy se potkal tváří v tvář. Vytáhl zbraň, to byla jeho práce, jeho povinnost,“ popisoval později jeden z Ahmedových zdrcených kolegů.

    Na internetu se objevil záznam z osudového setkání muslimského policisty s dvojicí teroristů, byly ale drastické, a tak musely být staženy. O několik měsíců později ale část záběru zveřejnili filmaři v dokumentu „Charlie Hebdo: Tři dny teroru“.

    Jakmile Kouachiovi vystoupili z auta, spustili na Ahmeda Merabeta palbu. Jeden z nich ho střelil do nohy, načež se policista v bolestech sesunul k zemi. Stále žil a vnímal. 

    Ahmeda Merabeta teroristé nejprve postřelili do nohy.

    Teroristé pak vyrazili proti němu. „Chceš nás zabít?“ zakřičel jeden z nich. 

    Ahmed odpověděl: „Ne, to je v pohodě, kamaráde.“ Ruce přitom dal nad hlavu na znamení, že se vzdává. 

    Ahmed Merabet se viditelně vzdával.

    Jenže útočníci neměli žádné slitování, proběhli kolem něj a jeden z nich ho chladnokrevně popravil střelou do hlavy z několika centimetrů.

    Ahmed Merabet se bezvládně sesunul k zemi, teroristé se vrátili zpět do auta a ujeli.

    Dostal kulku do hlavy z několika centimetrů.

    Smrt Ahmeda Merabeta, muslima bránícího Francouze proti radikálním islamistům, se stala symbolem a připomínkou toho, že je třeba islám jako takový od toho radikálního oddělovat. 

    „Nesnažte se jeho smrt mstít dalším násilím. Islám není o terorismu nebo šílenství. Můj bratr byl muslim a zabili ho lidé, kteří jen předstírají, že jsou muslimové. Jsou to teroristé, tak to je,“ nechal se v slzách veřejně slyšet bratr Ahmeda Merabeta Malek.

    „Zabili ho teroristé, kteří jen předstírali, že jsou muslimové,“ říkal zdrcený bratr Ahmeda Merabeta.

    V kontextu dění ale byla Ahmedova smrt oproti samotnému útoku na Charlie Hebdo trochu upozaděna. Světem se šířil hashtag „Je suis Charlie“, v překladu „Já jsem Charlie“, všichni mluvili především o zavražděných karikaturistech. Ne úplně všem to přišlo fér.

    „Já nejsem Charlie. Já jsem Ahmed, mrtvý policista. Charlie urazil mou víru a kulturu a já zemřel, když jsem bránil jeho právo to dělat,“ napsal na Twitteru například muslimský politický aktivista Dyab Abou Jahjah.

    Ahmed Merabet

    Útok na Charlie Hebdo, následný únik bratrů Kouachiových a souběžně probíhající útok na pařížský supermarket, který má svědomí terorista Amedy Coulibaly, napojený na oba bratry, jsou označovány jako tři dny pařížského teroru. Ten si celkově vyžádal sedmnáct lidských životů. Šlo o vůbec první z řady teroristických útoků na území Francie.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:40 pondělí 1. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      17
    • Trapas
      16
    • Haha
      13
    • Sladký
      13
    • Super
      12
    • Cože
      12
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...