Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nebaví vás zima? Víme, kde se ohřejete, když v Česku mrzne, až praští

    Míst, kam vyrazit v době, kdy v Česku vládne zima, je celá řada. | foto: Koláž Expres.cz

    Pokud máte pocit, že zima nemá konce, dost možná by vám prospěla některá z destinací z našeho přehledu. Ať už se rozhodnete pro safari v Africe, horské túry na Novém Zélandu, nebo povalování se na jedné z kubánských pláží, jistě nebudete litovat.

    1. Kolumbie

    Kolumbijci jsou druhý nejšťastnější národ na světě, což už je sám o sobě fakt, proč tuto zemi navštívit. Tím druhým je skutečnost, že země se vypořádala s narkoterorem, velmi se zde zlepšila bezpečnostní situace, a proto se stal tanec v rytmu salsy opět reálným. Tato země má všechno – Karibik i Pacifik i „Robinsonovy ostrovy“, kde si odpočinete na opuštěných plážích. Cartagena turisty nepřestává udivovat díky perlám koloniální architektury, kolumbijské Andy pak skrývají čtvrté nejvýše položené hlavní město na světě, Bogota leží v nadmořské výšce 2600 metrů. Navštivte i město věčného jara Medellín, kde lze obdivovat dílo sochaře Fernanda Botera. Pokud hledáte romantiku, vydejte se pozorovat hvězdnou oblohu na poušť Tatacoa.

    2. Argentina

    Argentina – země výborných steaků, světoznámého vína Malbec, nádherného hlavního města Buenos Aires se starou čtvrtí La Boca, kde si na ulici zatancujete tango, stojí za návštěvu. Pro milovníky turistiky se zde nachází jeden z nejkrásnějších treků na světě k věžím Fitz Roy, které se vypínají do nadmořské výšky 3405 metrů. Hodně lidí míří do Patagonie, jejíž největší část se rozkládá právě v Argentině. Nedotčená příroda, tuleni, lachtani a neuvěřitelně krásná krajina. Navštivte například národní park Los Glaciares na jihu Argentiny s obrovským ledovcem Perito Moreno, který ční do výšky 70 metrů nad hladinu jezera Argentina. 

    3. Keňa

    Afrika přitahuje milovníky přírody jako magnet, je to nejkrásnější přírodní divadlo na světě. Nejnavštěvovanějším národním parkem je Masai Mara, který leží v otevřené savaně, v níž se potulují stáda antilop, gepardi či lvi. V korytech řek se koupou hroši a krokodýli, na modré obloze se vznášejí marabu a supi. Keňských národních parků je celkem třicet, takže si vybere každý.

    Navštivte také slavné válečníky Masaje žijící v každodenním kontaktu s přírodou a divokými zvířaty a setkání se lvem nebo leopardem není pro ně ničím překvapujícím. A až se divoké přírody nasytíte, vydejte se na bělostné pláže východního pobřeží Indického oceánu. Hotely v Mombase s all inclusive servisem patří k jedněm z nejlepších v Africe. Výlet do Keni se dá spojit také s návštěvou ostrova Zanzibar.

    4. Namibie

    Rádi byste poprvé navštívili opravdovou Afriku? Začněte v Namibii. Má stabilní politický systém a rozvinuté zdravotnictví. Navštivte národní park Etosha, kde při troše štěstí potkáte „velkou pětku“ – slona, nosorožce, buvola, lva a levharta. Je tu nejstarší poušť světa s nejvyšší dunou světa – Big Daddy, která je vysoká 325 metrů. 

    5. Kambodža

    Kambodža v jihovýchodní Africe turistu překvapí fascinující historií, ale i skvělým jídlem a nedotčeným venkovem. Většina turistů míří do Angkor Watu, bájného města Khmerů z 12. století, které si každý rok prohlédne 2,5 milionu lidí. Za zmínku stojí i nádherné pláže a pohostinnost místních lidí.

    6. Srí Lanka

    Na Srí Lance je čisto, bezpečno a stále je tam poměrně málo turistů. Navštívit můžete tisícileté chrámy v džungli plné opic nebo sloní sirotčinec v Pinnawale, kde jsou desítky zvířat. V parku Yala žijí volně ve velkém počtu leopardi skvrnití. Návštěvníky nadchne také návštěva čajových plantáží. Odpočinek pak nabízejí nádherné pláže. A ještě něco, výborně tu vaří. 

    7. Jordánsko

    Jordánsko má v zimě příjemné klima a dá se tu kombinovat poznávání historie s odpočinkem na pláži. Po krátké prohlídce Ammánu většina turistů míří do skalního města Petra, které vytvořili Nabatejci. Dalším zážitkem je návštěva hory Nebo, kam Mojžíš po čtyřiceti letech putování přivedl Izraelce. Další pýchou Jordánska je poušť Wadi Rum, kde se nacházejí petroglyfy staré 2500 let. 

    8. Austrálie

    Sezona tu vrcholí v prosinci. Zatímco u nás mrzne, vy můžete odpočívat v parku u světoznámé budovy opery v Sydney. Do Austrálie se ale jezdí především kvůli přírodě. Tu lze obdivovat třeba na nádherné 300 kilometrů dlouhé Velké oceánské cestě se skalními útvary v moři, kterým se přezdívá 12 apoštolů. Dalšími atrakcemi jsou Ayers Rock ve středu australského kontinentu, největší kámen světa uprostřed pouště, Velký bariérový útes na severovýchodě Austrálie s největšími korálovými útesy na světě plnými ryb a mořského života. Sever kontinentu s městečkem Darwin v severním teritoriu stále připomíná časy Krokodýla Dundeeho.

    9. Nový Zéland

    Jedny z nejlepších bílých vín na světě, stále živá maorská kultura, ale i ragby, restaurace, kde podávají klokaní medailonky a hlavně panenská příroda. Vítejte na Novém Zélandu.

    Na Jižním ostrově lze obdivovat ledovcová jezera Tekapo či Pukaki, vydat se na procházku pod nejvyšší horou Cook. Jen o kousek dál leží nejkrásnější národní park Fiordland a zátoka Milford Sound s delfíny, tuleni či velrybami. Na Severním ostrově je nutné navštívit národní park Tongariro, který upoutá pohledem na nejvyšší vrchol severního ostrova Ruapehu a také siluetu sopky Ngauruhoe, známé Hory osudu z příběhu Pána prstenů. Kousek odtud je jezero Taupo, které vzniklo sopečnou explozí. Vodopád Huka má nádherně modrou vodu a oblast Rotorua termální prameny.

    10. Kuba

    Nádherné pláže, opojný rum, jemné doutníky nezklamou žádného cestovatele. Hlavní město Havana, kterému se přezdívá „rozpadající se krása“, je plné amerických veteránů a není pochyb o tom, že kdysi muselo být jedním z nejkrásnějších hlavních měst na světě. Dalším místem na cestovatelově mapě je koloniální Trinidad s unikátním centrem. Za přírodou je dobré vyrazit do okolí Viñales, kde se pěstuje nejlepší tabák na světě. Santiago tepe hudbou a tancem a pochází odtud nejkvalitnější cukrová třtina – základ rumu, kubánského tekutého zlata.

    „Kuba má pořád co nabídnout i náročnému cestovateli – od nádherných bílých pláží na východní části ostrova bez turistů až po stále se zlepšující se servis na celém ostrově. Kuba je i po ukončení vlády rodiny Castrových stále in,“ říká Pavel Fellner z cestovní kanceláře SEN.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:01 čtvrtek 25. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      16
    • Super
      10
    • Sladký
      10
    • Tvl
      10
    • Haha
      9
    • Cože
      9