Dovolená bez očkování? Víme, kdy je lepší ho nepodceňovat!

I když se očkování aktuálně netěší příliš velké oblibě a řada lidí, hlavně matek malých dětí, z něj má větší strach, než by bylo zdrávo, s ohledem na blížící se dovolené se vyplatí na něj myslet. Zvláště v případě, že zvolíte exotičtější destinaci, než je Slovensko a Chorvatsko. Jsou totiž země, kde se vám rozhodně šikne.

V Evropě patří mezi nejoblíbenější destinace Bulharsko, Chorvatsko, Itálie, Maďarsko, Řecko, Slovensko a také Španělsko. Do těchto zemí je podle společnosti, která se specializuje na očkování a cestovní medicínu, standardem pouze očkování proti žloutence typů A a B a samozřejmě také proti tetanu.

Zmíněné vakcíny rozhodně oceníte i v Česku, podobně jako tu proti klíšťové encefalitidě. Ta vás může zaskočit nejen v českých luzích a hájích, ale i v Maďarsku, Itálii nebo na sousedním Slovensku.

Pokud zatoužíte po cestování po Asii a Africe, kde patří mezi oblíbené země Egypt, Tunisko a Spojené arabské emiráty, měli byste zvážit ochranu proti břišnímu tyfu. Toto doporučení však neplatí pro Turecko, respektive turistické oblasti na pobřeží.

V Emirátech i na severu Afriky však v létě panují teploty kolem 50 stupňů Celsia. To je samo o sobě pro člověka stresující, zvláště když přiletí ze střední Evropy. Očkování by proto měl cestovatel podstoupit s dostatečným předstihem, abyste se vyhnuli případným komplikacím a organismus si stihl vytvořit protilátky.

Rozhodně neplatí, že dnes se necháte očkovat, zítra odletíte a hurá do moře.

Pro cesty do odlehlejších oblastí Rumunska, Bulharska i dalších méně rozvinutých koutů světa se vyplatí myslet i na očkování proti vzteklině.

Bohužel zdaleka ne všem nemocem lze předcházet očkováním. V Dominikánské republice se v oblasti Karibiku letos podle centra cestovních chorob objevilo nejméně 1400 nakažených horečkou dengue. Proti ní neexistují žádné vakcíny, je třeba tedy předcházet přímo štípnutí komárem, který virus přenáší. 

Do kufru se proto vyplatí přibalit i vhodné repelenty, u nichž spíš než na vůni hleďte na obsah účinné látky, která komárům nevoní. O tom, že není dobré první den vypít a sníst všechno, co neznáte a na co se vám sbíhají sliny, případně se smažit celý den na slunci bez krému na opalování, ani nemluvě. 

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:47 pondělí 28. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 11
  • 11
  • 10
  • 10
  • 8