Co má Česko společného s Donaldem Trumpem? Nového prezidenta hlídají naši psi

Tak důležitou osobu, jakou je prezident Spojených států, je potřeba hlídat všemi prostředky - tedy i za pomoci cvičených psů. Ti nejlepší na světě jsou právě v Bílém domě. Věděli jste ale, že někteří z těchto zodpovědných chlupáčů pochází z České republiky?

Secret Service, neboli Tajná služba, to nejsou jen ostří hoši a dívky v tmavých brýlích, s kamennými výrazy a sluchátkem v uších. Ve službách této agentury, která americké prezidenty a jejich rodiny chrání už víc než 100 let, jsou také desítky speciálně cvičených psů.

Psi jsou opravdu nejlepší přátelé člověka - a jako ochránci jsou téměř nepostradatelní.

Většinou se jedná o chlupáče z plemene belgických ovčáků malinois. „Lidé z Tajné služby a armády, s nimiž jsem mluvila, říkají, že vaše země je skvělé místo, kde se dají takoví psi pořídit,“ řekla České televizi americká kynoložka Maria Goodavage.

Tito psi se v Česku narodí, žijí zde několik let a prodělají základní výcvik. I proto na ně pak jejich psovodi mluví česky - čtvernožci jsou od štěněte zvyklí na povely v češtině a „jejich člověk“ se jim pak musí přizpůsobit. Potom je chovatelé přes prostředníky pošlou až ke koncovému majiteli, bezpečnostním složkám USA, pro které je Česko v tomto směru klíčovým dodavatelem.

Za jednoho takové hlídacího pejska může zájemce zaplatit v přepočtu až 500 tisíc korun. Že čeští služební psi jsou ve světě považováni za jedničky, o tom svědčí i skvělé výsledky v mezinárodních soutěžích.

Česká kynologická tradice sahá až do dob temného komunismu, kdy psi střežili hranice. Ani po revoluci ale tohle řemeslo neupadlo, ba naopak, vylepšovala se o nová a lepší plemena.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:35 neděle 21. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 35
  • 11
  • 10
  • 8
  • 8
  • 7