Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Novinářka České televize si podala Janečka: Ať se antivaxeři podívají mámám do očí!

    Nejbohatší antivaxer, to možná už zůstane majiteli Českého slavíka Karlu Janečkovi, který po přímém přenosu na Nově čelí kritice, že si koupil soutěž, aby si v ní přednesl prezidentský projev a vyzval k neočkování zejména dětí poté, co se v úvodním klipu zahájení přenosu představil jako zachránce naší země. Jeho slova nezůstala bez odezvy, TV Nova se od Janečka distancovala a pěkně si ho podala i novinářka veřejnoprávní televize, jejíž příspěvek se sdílí napříč sociálními sítěmi.

    Matematik Karel Janeček, který se chlubí tím, že vymyslel spravedlivější hlasovací systém nejen pro Českého slavíka (kdy bylo například vyloučeno, aby mohla vyhrát kapela Ortel), ale i pro prezidentské volby, si užil svůj prezidentský moment v závěru předávání cen během přímého přenosu v TV Nova, kdy zpochybnil očkování a proticovidová opatření.

    „Udělejme vše pro to, aby se naše děti mohly smát, abychom byli sjednocení. Nesmíme už nikdy udělat to, že jim zavřeme školy, že jim upřeme právo na vzdělání. Nesmíme ničit jejich sociální vazby. A prosím, nepodléhejme manipulacím a hrozným nátlakům. Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje. Nesmíme kvůli našim strachům připustit to, abychom hazardovali s imunitou našich dětí, abychom hazardovali s jejich zdravím,“ prohlásil u předávání ceny absolutnímu vítězi hlasování, kterým se stal zpěvák Marek Ztracený.

    Netrvalo dlouho a jeho slova nezůstala bez odezvy, zejména pak zdravotníci se museli zděsit nad tím, k čemu majitel soutěže vyzývá veřejnost v přímém přenosu. Nelíbilo se to ani stanici TV Nova, která se následně od jeho slov distancovala.

    „Pořad Český slavík je připravován externí firmou, která odpovídá za obsah a jeho kvalitu, TV Nova nezasahuje do složení hostů či do obsahu jejich projevů. Zároveň se tímto pořadem potvrdil trend, který nabývá na intenzitě, kdy jedinec nebo společnost produkuje nebo vyrábí pořad, v jehož rámci prezentuje svoje politické či společenské názory. Budeme muset s právníky hledat cestu, zda lze při dnešní mediální legislativě v budoucnu podobným excesům zabránit,“ zní oficiální prohlášení na jejich twitterovém účtu.

    Janečkova výzva o neočkování dětí se nelíbila ani novinářce veřejnoprávní stanice Lee Surovcové, která se zdržela plané kritiky, ale přinesla rovnou konkrétní případy, jež mohou demonstrovat, jaká mohou mít Janečkova slova dopad.

    „Covid-19 se dětí netýká, tvrdí někteří i v hlavním vysílacím čase,“ naráží Surovcová ve svém příspěvku na Facebooku na Karla Janečka.

    Lea Surovcová si pěkně podala Karla Janečka.

    „Takže tady je moje zkušenost z tohoto týdne. Natočila jsem čtyřapůlletého chlapečka, který po bezpříznakovém covidu-19 skončil na sále s otokem mozku, projevil se postcovidový syndrom. Kvůli reportáži jsem obvolala řadu dětských JIP a všichni potvrdili, že se setkávají i s těžkými případy. Na jedné mi řekli: Měli jsme tady deset akutních covidů, z toho dvě děti zemřely. Ať se antivaxeři podívají těm mámám do očí,“ vyzývá novinářka. 

    „Postcovid nám tady zase způsobil vážná onemocnění srdce, ano, není to tak časté jako u dospělých, ale kdo chce tu ruskou ruletu hrát? (...) Nechci strašit, nechci mudrovat o covidu-19, jen jsem měla potřebu přinést část svědectví, že i tohle se děje a není dobré to podceňovat,“ dodává Surovcová.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:00 pondělí 21. března 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      306
    • Trapas
      154
    • Haha
      21
    • Tvl
      20
    • Cože
      11
    • Sladký
      3