Muslimský Čech šokuje: Právo šaría bych zavedl pro výchovu dětí

Milan Váhala spolu s manželkou Sylvií patří k Čechům, kteří konvertovali k islámu. Momentálně žijí v Saúdské Arábii, odkud poskytli rozhovor serveru Lidovky.cz. Některé Váhalovy odpovědi jsou pro běžné Čechy šokující, třeba to, že zavedení práva šaría by podle něj prospělo výchově dětí a mládeže.

Fotogalerie

Milan Váhala a jeho manželka Sylvie nemají žádné arabské předky.

Do roku 2001 žili běžným životem tak jako většina Čechů. Pak oba konvertovali k islámu, protože jim prý poskytl nejvíce odpovědí, které v životě hledali.

Nyní manželé žijí v Saúdské Arábii. Sylvie Váhalová zde studuje na univerzitě v Medíně, Milan Váhala má již studium za sebou. Oba se věnují arabistice a orientalistice a chtěli by se vrátit do Česka, protože ho považují za svůj domov. Přiznávají ale určité obavy.

Podle Milana Váhaly panuje v Česku silně protimuslimská atmosféra.

V Čechách se nedá mluvit přímo o nějakých útocích, spíše jde o posměch, údiv, šok a obavy ze strany lidí, zvláště když manželka a dcera chodí v islámském zahalení. Dříve jsme se setkávali i s pozitivními reakcemi a zvědavostí,“ svěřil se serveru Lidovky.cz Váhala.

Na dotaz týkající se obávaného drakonického práva šaría, které se v Saúdské Arábii v plné míře praktikuje, odpověděl Váhala zcela otevřeně, že fyzické tresty a popravy podle něj přispívají k větší bezpečnosti, mravnosti a nízké míře kriminality.

Islám dal manželům Váhalovým nejvíce životních odpovědí a proto k němu konvertovali. Oba nyní studují arabistiku a orientalistiku.

„Takové prostředí je zvlášť vhodné pro výchovu mladé generace, která zde nepodléhá negativním společenským vlivům jako je alkoholismus, narkomanie, promiskuita, prostituce a podobně,“ pochvaluje si právo šaría Váhala.

Váhala dále prozradil, že by byl pro zavedení práva šaría v Evropě i v Česku. Evropa má k arabskému právnímu systému dle jeho slov blíže, než si mnozí myslí.

Právo šaría je nechvalně proslulé svými fyzickými tresty a popravami. Podle Milana Váhaly je ale prospěšné, hlavně pro výchovu dětí.

„Evropané, aniž by o tom věděli, aplikují do života společnosti hodně prvků a zásad šaríi a islámských principů jako je dodržování pravidel, systematičnost v práci, čistota veřejných prostranství a komunikací, solidarita při katastrofách a tak dále,“ říká Váhala.

To, co Evropě z principů práva šaría chybí je podle Váhalydůraz na rodinu a dobré rodinné a mezilidské vztahy, respekt vůči starým, soucit s mladými, štědrost, pohostinnost nebo přátelskost.

Váhala se v rozhovoru vyjádřil i k tématu terorismu a radikálního islámu.Činy radikálů podle něj nemají s opravdovým islámem nic společného.

Milan Váhala říká, že Evropa má k právu šaría blízko. Zároveň ale varuje před jeho zneužíváním muslimskými radikály.

„Jejich konání nevychází z učení islámu a vytváří si svoje vlastní pravidla, která se za islám jen prohlašují. Zneužívají víru neznalých a hlavně nových a mladých muslimů, také lidí se sklonem k fanatismu nebo touze po moci. Ti pak nejsou na základě jejich libové rétoriky rozlišit, co ještě je a co už není islám,“ kriticky hodnotí teroristy Váhala.

Váhala zároveň upozorňuje na to, že před teroristy zneužívajícími islám varoval už i prorok Mohammed. „Sám Mohamed před těmito skupinami varoval a nabádal muslimy, aby se k nim nepřidávali. Co se týče muslimů žijících mimo islámské země, těm zase doporučoval dodržovat své náboženské povinnosti a také dodržovat zákony té či oné země, ve které žijí,“ uzavírá muslimský Čech Milan Váhala.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:49 neděle 26. června 2016. Anketa je uzavřena.

  • 552
  • 179
  • 139
  • 74
  • 49
  • 29