Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Diváky už to nebaví: Umělci využili Lva k politické agitaci aneb Zeman na pranýři!

    Předávání filmových cen Český lev 2018 bylo hojně poznamenáno kritikou vůči politickým elitám a především znovuzvolenému prezidentovi Miloši Zemanovi. Pokud mluvíme o rozdělení společnosti po parlamentních i prezidentských volbách, veřejnoprávní televizní přenos ceremoniálu toho byl důkazem.

    Režisér Jan Svěrák označil z pódia Českého lva inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana za největší útok na nezávislost České televize v roce 2000. Do Rudolfina si přinesl zásobu podpisových archů a v textu nazvaném Pět vět na obranu České televize vyzval národ k zachování tohoto nezávislého média.

    Právě o jeho nezávislosti vede část společnosti debatu, a to především z okruhu voličů SPD, ANO, KSČM a příznivců Hradu. Následně Jan Svěrák rozdal přítomným podpisové archy a politické dění uplynulých dní se tak stalo tématem večera.

    „Já jsem to podepsal, protože zpochybňovat roli České televize, která jako veřejnoprávní médium funguje dobře, je zpochybňováním demokratických principů. Vnímám útoky na svobodná média a na veřejnoprávní televizi jako něco, co může potenciálně ohrožovat naše demokratické uspořádání,“ řekl režisér Bohdan Sláma oceněný za nejlepší film, scénář a režii.

    Zdeněk Svěrák rozdal podpisové archy na obranu České televize.

    Nebyl však sám a mimořádné kritiky Zemanových příznivců se dostalo režisérovi internetového hitu Kancelář Blaník Marku Najbrtovi. Ten se jako by stylizoval do role Tondy Blaníka a začal varovat publikum před volbou Miloše Zemana. Tento vážně míněný retro žertík většina diváků nepochopila a Najbrt je za trapáka večera. Je mu vyčítáno, že Zeman již zvolen být nemůže a Najbrt je mimo politickou realitu.

    Za apel „Nevolte Zemana“ se dostalo rýpnutí i herci Václavu Neužilovi od režiséra Fera Feniče, který jinak patří mezi prezidentovy kritiky. Fenič v duchu toho při předávání ocenění za masky pochválil české maskéry, vrcholným výkonem byla podle něj jejich čtvrteční práce na Pražském hradě.

    Režisérka Olga Sommerová se navezla do Andreje Babiše též kvůli ČT: „Nepatří žádnému oligarchovi, ale nám, občanům.“ K dění v Rudolfinu pochopitelně nemohla mlčet hlásná trouba Hradu Jiří Ovčáček na svém Twitteru, kterého obzvlášť pobouřil Neužilův a Najbrtův výstup.

    10.března 2018 v 21:22, příspěvek archivován: 11.března 2018 v 13:04

    POZOR! Českého lva za politickou uvědomělost a bdělost nezískal Václav Neužil, ale Marek Najbrt za povolební výkřik “Nevolte Miloše Zemana”!

    Diváci ČT jsou nespokojení

    Na sociálních sítích a v diskuzích se rozpoutala drsná kritika umělců. „Komedianti, hnala bych je k soustruhu, válejí se, žerou, o pořádnou práci nezavadí a jen škodí. Zeman pro tento národ za jediný den udělá tolik, co většina z nich neudělá za celý život,“ rozhorlila se například čtenářka Expresu.

    „Já si taky říkal – co to tam žvaní? – a chvíli jsem nabyl dojmu, že je to celý podvod a že to vysílají ze záznamu a ty Lvy si rozdali už někdy v únoru! A pak mi došlo, že to má v hlavě zpřeházený ten blbec, co k nevolení Zemana vyzval,“ reagoval další ze čtenářů.

    „Podobně jako Zlatý slavík už i toto je pěkná sra*ka. A kdo pohrdá demokratickou volbou lidí, je nácek, co chce rozhodovat svévolně o čemkoliv. Na ty pozor, budou ochotní za své pomýlené názory popravovat,“ tlačí na pilu další z našich čtenářů.

    V naprosté menšině na internetu jsou pak zastánci názorů, které ve vysílání ČT zazněly. „Cynický Zeman se svým inauguračním proslovem zařadil po bok bolševických prezidentů, nicméně jako jeden z nejhorších! Vše, co za těch 5 let na Hradě s tou jeho smečkou parazitů dokázal, že nebyl a nikdy nebude prezidentem dolních 10 milionů!“ napsal divák, který se s umělci stoprocentně ztotožňuje.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:26 pondělí 9. července 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      99
    • Super
      61
    • Haha
      29
    • Cože
      12
    • Tvl
      10
    • Sladký
      7