Nová karanténa: Šaškárna, vítejte v Kocourkově, vzkazují lidé Vojtěchovi

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí oznámil, že nově nebudou muset povinně do karantény lidé, kteří se setkají s nakaženým covidem-19, a to v případě, že oba v té době měli nasazenou roušku nebo respirátor. Jistě to myslel dobře, přece jen je třeba vyzkoušet všechny možnosti, že ano, bouřlivá reakce části veřejnosti na sebe však nenechala dlouho čekat.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že i lidé s rouškou nebo respirátorem musejí i nadále sledovat svůj zdravotní stav. Pokud se u nich objeví příznaky nemoci, mají se okamžitě obrátit na svého praktika. Tvrdí, že hygienici budou všechny případné rozpory ve výpovědích aktérů prověřovat. Se změnou pravidel vyvstaly oprávněné obavy, že je ne všichni budou respektovat. Budou lhát, že roušku při setkání s nakaženým měli, jen aby se karanténě vyhnuli.

„Odhadnout, kolika lidí se to bude týkat, je velmi těžké. Ale ti, kteří se z jakéhokoli důvodu budou potřebovat karanténě vyhnout, tak klamat budou,“ vyjádřil se pro TN.cz psycholog Karel Humhal. 

„To už je do nebe volající,“ rozčílil se v reakci na nová, stále se měnící pravidla pro roušky a nově i karanténu Roman H., kterému vadí, že se věci neustále mění a člověk se v nich nemůže vyznat.

„To vůbec nečtěte ani nestudujte, příští týden budou zase nová pravidla, novější z nejnovějších karanténních systémů,“ přisadila si Karolinka M., která naráží na to, že co platilo včera, neplatí dnes a už vůbec ne zítra. 

Byznys s výrobou roušek začal vzkvétat i v České republice.

„Odezdikezdismus“ vadí velké části veřejnosti, která poslouchala nařízení do chvíle, kdy dávala smysl a souzněla se selským rozumem. Poslední dobou to ale vypadá, že hygienici a vláda zkouší, co se dá.

„Jak dlouho ta šaškárna ještě bude?“ pídí se další z občanů Dan Z., který má za to, že sleduje nějakou televizní estrádu.

„Ať žije Kocourkov!“ zvolala Milena S., která se zařadila k těm, kdo nechápavě kroutí hlavou a s pobavením vyhlíží další změny pravidel pro nošení roušek a nástupu do karantény.

„Mno, uvidíme, jestli to zabere,“ dodal smířlivě, až rezignovaně Martin E., jenž je žádostiv toho, jak se nové opatření ujme a jak bude fungovat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:10 středa 13. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 73
  • 42
  • 35
  • 27
  • 26
  • 20