Zabil dvě děti a manželku kvůli vteřině! Veřejnost debatuje na téma přejezdů bez závor

O uplynulém víkendu zahynulo při srážkách vlaků a aut celkem pět lidí. Dva dospělí a dvě děti z osobního vozu nepřežili nedělní střet se spěšným vlakem v Černožicích na Královéhradecku. Nehoda je nejtragičtější kolizí na železničním přejezdu za patnáct let. Jedna žena zahynula a dalších sedm lidí se zranilo při sobotní nehodě u Příčiny na Rakovnicku. V obou případech se nehody staly na přejezdech se světelnou signalizací bez závor.

„Vlak osobní auto tlačil přibližně 300 metrů,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková k tragické nehodě v Černožicích na Královéhradecku. Lidé v autě podle ní zemřeli na místě nehody. Auto vlak úplně zdemoloval. Osudná byla pro muže a ženu ve věku 47 a 32 let a dvě děti ve věku pět a osm let.

Veřejnost bezprostředně po nehodě začala řešit, čí to mohla být vina, i když to už život ani jednomu členovi posádky vozu nevrátí. Našli se i tací, kteří viděli úzkou souvislost s Andrejem Babišem, který zvýšil důchody na úkor chráněných přejezdů se závorami.

„Vážená paní, nevím, zda máte řidičák, nebo papíry na něco jiného. Co sem pletete Babiše a závory. To s tím neštěstím nemá nic společného. Mimochodem i já občas jezdím přes ten přejezd a zabezpečený je,“ zamyslel se jeden z řidičů v diskuzi. 

„Bývá to spíše o řidičích, víte. Mimochodem, včera jsem se vracel z Liberce a proti mně jelo auto, jehož řidič měl před očima sepnuté ruce a v nich mobil. Za to může taky Babiš? Asi máte dost peněz, ale jsou i tací, pro které to neplatí,“ doplnil motorista znalý místa i situace na něm, kdy se řidiči zajímají o úplně jiné věci než vlak na kolejích nebo bezpečnost provozu.

„Zastavení, rozhlédnutí, rozjezd = maximálně 15 vteřin. Jak můžou být někteří tací ignoranti, že tam vletí,“ podivovala se řidička, která nechápe, jak někdo může kvůli pár minutám nebo vteřinám tolik riskovat. Zvláště když vidí, že svítí varovná signalizace.

„Někteří zde píší, že je přejezd nepřehledný. No a co má být? O to víc dávám pozor! Raději 10x měř, jednou řež, se říká. Vezu rodinu, tak se věnuji řízení a ničemu jinému!“ rozčílil se jiný, který vidí rudě, když někdo riskuje život nejen svůj, ale i dalších lidí. 

„Je špatně vidět kvůli sluníčku? Tak se podle toho zařídím a jedu ještě více opatrně. Výmluvy neberu. Jedna věc je stav našich přejezdů, nájezdů, výjezdů. Ta podstatná věc je, že řídím-li, tak dávám pozor na cestu. Jsem zodpovědný za své spolucestující!“ doplnil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:35 úterý 12. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

  • 80
  • 44
  • 36
  • 36
  • 33
  • 31