Kde je zakopaný pes? Piráti a TOP 09 se chytli kvůli množírnám, budou zvířata dál trpět?

Pirátům se podařil husarský kousek! Dokázali usmířit Jiřího Pospíšila a Miroslava Kalouska z TOP 09, kteří si v poslední době hned několikrát vjeli do vlasů. Společnou řeč však našli na téma ochrany zvířat. V této souvislosti táhnou za jeden provaz a svorně říkají, že pozměňovací návrh Mikuláše Ferjenčíka zákon o ochraně zvířat „vykostil“. Poslanec se hájí tím, že naopak umožní postihovat tolik diskutované množírny.

„TOP 09 prosazuje plošné vyšší sazby pro trestné činy týkající se týrání a zneužívání zvířat. V trestním právu vyšší zákonná sazba ovšem neznamená automaticky vyšší udělený trest. Soudy často udělují tyranům podmínky, které nemusí být obecně účinné a odrazující (lakonicky řečeno, tyrani se na ně vykašlou),“ míní pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, který přišel s pozměňovacím návrhem zákona na ochranu zvířat.

Spolu s kolegy přišel s tím, zda by nebylo lepší dát pachatelům včetně trýznitelů zvířat rovnou kratší nepodmíněný trest a k tomu navíc delší podmínku, jako to mají v západní Evropě. „Zatím jsme do trestního zákoníku navrhli explicitně doplnit postihování zmíněných množíren, tedy chování zvířat v nevhodných podmínkách, které ohrožují jejich život, za účelem zisku,“ navrhl.

„Námi prosazený návrh například podporuje Liga na ochranu zvířat. Zavádíme nové skutkové podstaty včetně kvalifikovaných skutkových podstat, které dopadají na množírny. A tyranům v množírnách bude hrozit pět let natvrdo,“ říká Ferjenčík. Tím však dost popudil představitele TOP 09, kteří požadovali vysoké tresty.

„Chování většiny poslanců ústavněprávního výboru, kteří podpořili pozměňovací návrh Pirátů, považuji za pokrytecké. Pan Ferjenčík představil pozměňovací návrh, který neumožní ukládat soudům v určitých případech nepodmíněné tresty, a tím náš návrh naprosto vykostil,“ posteskl si po jednání výboru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Velkou podporu překvapivě našel u předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska, který do něj poslední dobou velmi rád šije. „Kdo úmyslně týrá jinou živou bytost, která cítí bolest a emoce, se musí se bát nepodmíněného trestu. Snad je většina poslanců podobného názoru,“ věří Kalousek.

„Jejich návrh vyvolal velkou kritiku zejména od odborníků na ústavní právo, podle kterých byl v ústavněprávním výboru neprůchozí. Předložil jsem proto kompromisní verzi. Chtěl jsem pouze, abychom se touto problematikou zabývali a aby se to někam pohnulo,“ brání svůj návrh Ferjenčík.

Není to první roztržka mezi ním a Pospíšilem. „Neodpustím si jednu poznámku k Jiřímu Pospíšilovi. Když už mu o tu funkci europoslance jde tolik, že kvůli ní vyvolá koaliční krizi, aby ji následně vyřešil, nemohl by v tom europarlamentu pracovat naplno? Má devatenáctou nejhorší docházku z jednadvaceti českých europoslanců...,“ rýpl si v dubnu poslanec Pirátů. 

Voliči se zamýšlí nad tím, proč TOP 09 tak dlouho „spala“ a – co se ochrany zvířat týče – nic nepodnikla. „Neřešíme klecové chovy, nechutné zacházení k užitkovým zvířatům, co se děje na jatkách, bych nikomu nepřál vidět. A teď přijde topka a chce zavést osmileté tresty za něco, co se na jiných zvířatech děje zcela legálně. Pět let je dostačujících,“ míní jeden z nich.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:45 sobota 12. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 16
  • 16
  • 14
  • 14
  • 13