Online: Novým prezidentem bude Pavel, davy celebrit ve štábu bouřlivě slaví

Novým českým prezidentem bude Petr Pavel, pro kterého se vyslovilo 58 procent voličů. „V této volbě vyhrály hodnoty. Hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt,“ komentoval výsledky voleb generál ve výslužbě. V jeho volebním štábu už se slaví, nechybí zástupy slavných, kteří ho přišli podpořit a oslavit s ním úspěch.

15:59 Do svého štábu přijíždí Andrej Babiš s manželkou Monikou. „Děkuji své ženě Monice, samozřejmě i hnutí ANO. Chtěl bych poprosit všechny naše podporovatele a fanoušky, aby akceptovali, že máme nového prezidenta,“ prohlásil poražený prezidentský kandidát, který kategoricky odmítl násilné projevy nespokojených voličů.

„Pro naše hnutí je to nová motivace, abychom podnikli kroky, které nám vyhrají parlamentní volby. Já tady bude dál, o tom, kde budu a nebudu, rozhodne předsednictví. I když jsem prohrál, jsem motivován, abych v hnutí pokračoval,“ doplnil s tím, že už bude hodný. Stalo se tak poté, co do něj šťouchla manželka Monika.

„Přeji vám svět bez Babiše,“ řekl během tiskové konference expremiér, který také popřál vítězi Petru Pavlovi.

Poražený kandidát na prezident Andrej Babiš s manželkou Monikou

15:38 „V této volbě vyhrály hodnoty. Hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt. Na Hradě chci přesvědčit všechny občany k návratu k nim,“ komentoval výsledky voleb Petr Pavel, který se stane čtvrtým českým prezidentem. Zároveň poděkoval voličům za to, že přišli k volbám.

Novým českým prezidentem byl zvolen Petr Pavel.

15:19 Novým českým prezidentem bude Petr Pavel. Jako první výsledky voleb komentoval Petr Fiala. „Těším se na spolupráci, děkuji občanům za jejich volbu,“ nechal se slyšet premiér.

14:42 Do Pavlova štábu dorazila další slavná podporovatelka, herečka Jitka Čvančarová. Z Fóra Karlín se ozývají ovace a jásot, volby vypadají vítězně pro generála, který měl v tu chvíli necelých 55 procent hlasů při sečtení necelé poloviny okrsků.

Jitka Čvančarová ve volebních štábu Petra Pavla.

Z volebního štábu Petra Pavla: režisérka Olga Sommerová

14:27 Štáb Petra Pavla praská ve švech. Hvězdných tváří je tu snad ještě více než na Českých lvech. Ve svého kandidáta věří i Václav Marhoul, Tomáš Plekanec s manželkou Lucií, moderátor Honza Dědek, Jiří Mádl i Anna Slováčková. Generálovi fandí i Michal Horáček s manželkou, který se zapovídal s moderátorkou Světlanou Witowskou. Dorazil též Zdeněk Svěrák a mnozí další.

„Jsem velmi nervózní, je sečteno teprve 20 procent hlasů,“ nechal se slyšet Marhoul ve chvíli, kdy Pavel měl 53,8 procenta a Babiš 46,2 procenta.

Z volebního štábu Petra Pavla: režisér a scenárista Václav Marhoul

Z volebního štábu Petra Pavla: moderátor Honza Dědek s manželkou

14:16 Do Fóra Karlín, kde sídlí základna Petra Pavla, přichází jedna hvězda z druhou. Nechybí Iva Hüttnerová, Zlata Adamovská s Petrem Štěpánkem, Ondřej Sokol, Jan Hřebejk a další.

Do Pavlova volebního štábu dorazila i Zlata Adamovská.

Z volebního štábu Petra Pavla: Kristýna Frejová

14:00 V Pavlově štábu už jsou přítomny VIP hvězdy jako Daniela Kolářová, Taťána Kuchařová nebo Dana Morávková s Petrem Maláskem.

Do volebního štábu Petr Pavla přichází Taťána Kuchařová.

„Osobní a profesní zkušenosti, slušnost, smysl pro humor nebo autenticita,“ vyjmenovala Kolářová některé z faktorů, které rozhodly pro to, že podpořila právě Pavla.

13:45 Do volebního štábu přichází Petr Pavel s manželkou Evou, která si přinesla plyšového slona pro štěstí.

Do volebního štábu dorazil Petr Pavel s manželkou Evou.

13:30 V jeho volebním štábu nechybí ani Radek Banga, který už má za sebou i první vystoupení. Prohlásil, že se bude snažit tolerovat voliče Andreje Babiše, ale prý to bude těžké.

Ve volebním štábu Petra Pavla nechybí ani zpěvák Radek Banga.

„Ať se pravda, čest a důstojnost vrátí do celé naší země,“ napsal hodinu před uzavřením volebních místností Pavel k fotografii, kterou umístil na Facebook.

Ať se pravda, čest a důstojnost vrátí do celé naší země, přeje si Petr Pavel.

Andrej Babiš raději zahrál na nostalgickou strunu a na sociální sítě umístil momentku z vlastní svatby a také snímek z Bílého domu, kde se setkal Melanií a Donaldem Trumpovými.

Andrej Babiš v den 2. kola prezidentských voleb vytasil svatební fotografii.

„Tuhle fotku máme s Monikou moc rádi: 7. března 2019 v Bílém domě,“ napsal k oblíbené fotografii.

Andrej Babiš se v den 2. kola prezidentských voleb pochlubil fotografií s Donaldem Trumpem a jeho ženou Melanií.

Prvního kola letošních prezidentských voleb se před dvěma týdny zúčastnilo rekordních 68,24 procenta z osmi a čtvrt milionu voličů. Nynější účast by podle dosavadního vývoje hlasování mohla být ještě vyšší. Při prezidentských volbách před pěti lety přišlo závěrečný duel rozhodnout 66,6 procenta voličů.

Volební účast ve druhém kole prezidentských voleb se dvě hodiny před polednem pohybovala nejčastěji kolem 60 procent, a to napříč celou republikou. Podle volebních komisí bude celková účast zřejmě vyšší než v kole prvním.

Podobně jako po prvním kole voleb má vyjít řada predikcí, které dokážou už při poměrně malém počtu sečtených okrsků velmi přesně předpovědět výsledek, zatímco průběžné sčítání stále zkreslují nedopočítaná větší města a typicky na konci Praha.

Například CNN Prima News ve spolupráci s agenturami STEM a STEM/MARK nabídne unikátní technologii, díky které oznámí jméno absolutního vítěze ještě před sečtením všech hlasů.

„Poprvé jsme tuto technologii použili v loňských parlamentních volbách, kde jsme jako první a téměř přesně odhadli zisk vítězné koalice Spolu. A to už ve chvíli, kdy průběžné výsledky stále ukazovaly na vítězství hnutí ANO,“ vysvětluje šéfredaktor zpravodajství a publicistiky CNN Prima News Pavel Štrunc.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:07 neděle 28. května 2023. Anketa je uzavřena.

  • 83
  • 49
  • 13
  • 10
  • 8
  • 7