Žijte bez Babiše, já vám to přeji, dojal šéf hnutí ANO. Fiala se nehezky odkopal

Prezidentské volby v Česku přinesly nejeden zajímavý moment. Poražený Andrej Babiš (ANO) na zvolení Petra Pavla novým českým prezidentem reagoval překvapivě smířlivě, klidně a neútočně, dokonce i vtipkoval. Zato premiér Petr Fiala (ODS) si při gratulaci vítězi voleb neodpustil rýpnutí do jeho soupeře, a dokonce promluvil o jeho politickém konci.

„Děkuji své ženě Monice, té především, a pak samozřejmě i hnutí ANO. Chtěl bych poprosit všechny naše podporovatele a fanoušky, aby akceptovali, že máme nového prezidenta,“ prohlásil poražený prezidentský kandidát, který kategoricky odmítl násilné projevy nespokojených voličů.

„Pro naše hnutí je to nová motivace, abychom podnikli kroky, které nám vyhrají parlamentní volby. Já tady bude dál, o tom, kde budu a nebudu, rozhodne předsednictví. I když jsem prohrál, jsem motivován, abych v hnutí pokračoval,“ doplnil Andrej Babiš s tím, že už bude hodný.

Stalo se tak poté, co do něj šťouchla manželka Monika, která se netají tím, že ji její manžel kandidaturou na prezidenta zprvu moc nepotěšil. V průběhu kampaně už ho ale plně podporovala a byla mu velkou oporou.

Zatímco Babiš mile překvapil, premiér Petr Fiala naopak zklamal. I když neustále mluví o spojování rozhádané české společnosti, nevynechá jedinou příležitost si rýpnout. Gratulaci vítězi voleb proto spojil s prognózou dalšího vývoje politické kariéry šéfa hnutí ANO. Tu nevidí vůbec slibně.

Poražený Andrej Babiš překvapil smířlivým projevem.

„Gratuluji Petru Pavlovi ke zvolení prezidentem České republiky. Vyhrál občanský kandidát, jsem hrdý na české občany a děkuji jim, že využili svého volebního práva. Za chvíli mu osobně pojedu gratulovat do volebního štábu,“ řekl krátce po zveřejnění výsledků Fiala.

Zmínil, že jde o třetí významnou porážku Andreje Babiše v politice, což by podle něj mohlo mít dopad i do budoucna. „Vypadá to, že jsme svědky začátku konce jeho politické éry. Může to být ale ještě dlouhé a nepříjemné,“ zdvihl pomyslný varovný prst.

„Populismus se spojil s extremismem. Viděli jsme snahu rozdmýchat lidské vášně. To vše je daleko za hranicí toho, co by mělo být standardem ve slušné a demokratické zemi,“ dodal ještě premiér.

Vskutku zajímavý způsob, jak stmelovat lidi...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:36 neděle 28. května 2023. Anketa je uzavřena.

  • 269
  • 124
  • 18
  • 17
  • 14
  • 10