Češi šetří, nemyjí se, voda i tak podraží: Proč zisky pořád tečou do zahraničí?

Estonsko, Slovensko a Malta. To jsou země, kde se spotřebuje méně vody než v Česku. Že Češi šetří, člověk cítí doslova na každém kroku, a to nejen ve vedrech, která aktuálně panují. Tím, že se našinci moc nemyjí a perou jednou za týden, vůbec neušetří. Voda totiž bude dražší. Paradoxně právě proto, že jsme jí začali tolik šetřit. Zisky z ní pak stále odtékají do kapes mimo Česko. Což je dost skandální zjištění, zvláště s ohledem na katastrofální sucho, které panuje v celé Evropě.

„Jsme už skoro na hygienickém minimu. Dříve ta spotřeba byla kolem 170 litrů na osobu na den a nyní je to zhruba 88 litrů na osobu na den,“ řekl k tomu ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Oldřich Vlasák.

I když by se mohlo dát, že Češi ušetří, opak je pravdou. Vodovodní síť není v nejlepší kondici a peníze, které jdou na její opravu, jednoduše nestačí. Zákazníci proto budou muset sáhnout hlouběji do peněženky.

„Zdražování dodávky pitné vody a její nižší spotřeba jsou do jisté míry spojité nádoby. Je to dáno vysokým podílem fixních nákladů spojených se samotnou existencí infrastruktury vodovodů a kanalizací,“ vysvětlil náměstek ministra zemědělství Jan Duda.

Aktuálně se cestou potrubím „ztratí“ zhruba šestina celkového objemu, zatímco EU požaduje, abychom se do roku 2030 dostali na pouhou desetinu. „Ztráty nelze zcela eliminovat a náklady na snižování ztrát pod úroveň deseti procent jsou vyhodnoceny jako neekonomické,“ upozornila Renata Hermanová ze společnosti Brněnské vodárny a kanalizace.

Zatímco zvyšující se ceny by člověk ještě chápal, úplně „postavený na hlavu“ vyznívá fakt, že je správa vodáren v cizích rukách.

Ekonom Radek Novotný radí převzít správu městských a krajských vodáren zpět pod města a kraje v podobě veřejné služby. „Aby se nehonily zisky, které pak skončí mimo republiku,“ poznamenal Novotný na TV Nova.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:24 čtvrtek 29. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 44
  • 13
  • 12
  • 10
  • 10
  • 5