Průvodčím zvoní hrana? Na jihu Moravy je ve vlacích nahradí revizoři

K jízdě vlakem neodmyslitelně patří. Bez průvodčího coby kontrolora, případně prodejce jízdenek, by cestování po železnici v Česku zkrátka nešlo. I to se brzy změní! S koncem příštího roku má tato profese z jihomoravských železnic zmizet.

Vedení Jihomoravského kraje oprášilo myšlenku, že místo průvodčích zůstanou jen revizoři. Plán souvisí s nákupem sedmatřiceti vlakových souprav za téměř sedm miliard korun, které by hejtmanství mělo získat do svého majetku nejpozději na konci roku 2022.

„Chceme řešit jednodušší prodej jízdenek a odbavování cestujících ve vlacích pomocí automatů,“ sdělil iDNES.cz krajský radní pro dopravu Jiří Crha (ODS).

Radní se rozhodli obměnit zastaralé soupravy, které brázdí jih Moravy. Kraj si objednal celkem sedmatřicet souprav za šest a půl miliardy korun. Velkou část této investice do vlaků, které jsou už ve výrově, bude hradit z dotací.

Protože se musí někde ušetřit, padla volba na průvodčí. Lístky bude nově prodávat automat s platebním terminálem. Kontrolu jízdenek pak zajistí revizoři, podobně jako v městské hromadné dopravě. Podle stejného mustru už nějakou dobu jezdí vybrané lokální spoje, kde ve vlaku je pouze strojvedoucí.

Nápad rozloučit se s vlakovým personálem není novinkou, strojvedoucí si na chystané změny stěžovali už před devíti lety. Výtržnosti za jízdy neměl kdo řešit. Navíc v době pandemie řeší průvodčí konflikty s pasažéry o poznání častěji.

Jeden z posledních případů napadení ve vlaku ukázal, že ani průvodčí nemusí být nutně zárukou bezproblémové jízdy. Loni 21. září na trase z Mnichova do Prahy vytáhl na pasažéra teleskopický obušek. Tehdy k incidentu byla přivolána i policie, a jak se mělo v přestupkovém řízení ukázat, konflikt vyvolal sám napadený, který byl v danou chvíli navíc posilněný alkoholem.

„K incidentu došlo 21. září a byla k němu vlakovým doprovodem přivolána policie. Následně ho řešila přestupková komise v Rokycanech. Podle jejího závěru cestující uznal svoje nepřiměřené chování ve vlaku a uhradil pokuty s tím spojené. Věc byla proto odložena,“ řekl tehdy pro TN.cz mluvčí Českých drah Radek Joklík.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:50 čtvrtek 22. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 4
  • 3
  • 3
  • 2
  • 2