Poslanci schválili nový pandemický zákon i zvýšení schodku na 500 miliard

Vláda a opozice se dnes konečně dohodly na novém zákonu o mimořádných opatřeních při epidemii neboli pandemickém zákonu. S ním by nebylo nutné opakované vyhlašování nouzového stavu. Následně ho schválila Poslanecká sněmovna. Je v něm zahrnuta také oblast odškodňování, která byla původně předmětem sporu. Pandemický zákon má nahradit současný nouzový stav, který byl vyhlášen do 28. února.

Po pandemickém zákonu měsíce volali zástupci opozice i hejtmani. Ve čtvrtek ráno se premiér Andrej Babiš (ANO) a vláda společně s většinou opozičních stran dohodli na konkrétním znění navrhovaného zákona, který nahradí nouzový stav. Ten by měl skončit 28. února.

„Smyslem návrhu je zajistit adekvátní nástroj pro zvládání epidemie onemocnění, a to i v období po skončení nouzového stavu,“ hájil nový zákon ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Ministerstvo zdravotnictví nebo hygienické stanice budou moci nad rámec oprávnění ze zákona o ochraně veřejného zdraví omezit celostátně nebo regionálně například veřejnou dopravu, obchodní nebo výrobní provozovny či obchodní centra, holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry a podobné služby, bazény a koupaliště, soukromé a veřejné akce i vysoké školy.

„Ministr zdravotnictví se skutečně nestane diktátorem,“ zdůraznil Jakub Michálek (Piráti) s tím, že každé opatření bude přezkoumatelné i soudem v přednostním projednávání. „Nejde o žádný konec demokracie,“ doplnil.

Zákon obsahuje i postihy za porušení opatření. Za nenošení roušek nebo respirátorů bude lidem hrozit postih až 30 000 korun. Nejzávaznější porušení budou moci úřady trestat až třímilionovou pokutou.

„Byli jsme si také vědomi nešťastných dopadů v trestněprávní oblasti, kdy spáchání některých trestných činů v rámci nouzového stavu vedlo zejména ve věci drobných krádeží k až nepřiměřeným důsledkům stran ukládání trestů,“ uvedl Blatný. 

Stát bude nově povinen nahradit právnickým a fyzickým osobám skutečnou škodu, která vznikne při pandemické pohotovosti v příčinné souvislosti s mimořádnými opatřeními. Piráti dále navrhují nařízení nosit roušky a respirátory ve firmách a továrnách a testovat zaměstnance antigenními testy, zaměstnání označují za druhé největší ohnisko nákazy.

Pandemický zákon nyní zamíří do Senátu, ten má další schůzi naplánovanou na středu 24. února. „Předpokládáme, že pokud všechno půjde dobře, pandemický zákon by mohl být účinný někdy 26. února, to znamená, že by vyšel ve Sbírce zákonů,“ informoval šéf ODS Petr Fiala.

Schodek 500 miliard

Na mimořádné schůzi pak poslanci schválili i návrh vlády na zvýšení letošního schodku rozpočtu ze 320 miliard na 500 miliard korun. Menšinové vládě Andreje Babiše pomohla KSČM, která ji toleruje. Pro navýšení schodku bylo 93 ze 164 přítomných poslanců z ANO, ČSSD a KSČM.

„Je to novela, která rozhodne, jestli vyjdeme z krize silní, nebo zvolíme cestu krachu, chudoby a nejistoty,“ tvrdila ministryně financí Alena Schillerová.

„Potřebujeme dát do ekonomiky peníze, potřebujeme dát odměny zdravotníkům 12,2 miliardy, do sociálních služeb, těm lidem v první linii. A to jsou ty peníze, to je těch 77,3 miliardy na výdajové straně, které potřebujeme,“ uvedla Schillerová.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:17 pátek 18. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 106
  • 8
  • 7
  • 6
  • 6
  • 5