Co (ne)víme o vakcíně proti covidu: Kritici očkování, tohle si nečtěte!

Nejen Česko teď upíná zraky k vakcíně, která má koronavirus dostat pod kontrolu, aby se každodenní život mohl konečně vrátit do normálu, i když do původního stavu před pandemií to rozhodně nebude. Kolem očkování vyvstala celá řada otazníků, na které aktuálně nemá odpověď ani Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Stejně jako do dalších evropských zemí i do Česka dorazila vakcína Comirnaty od společností Pfizer a BioNTech. Má sloužit jako prevence onemocnění způsobeného virem SARS-CoV-2 (onemocnění covid-19) u osob ve věku od 16 let a starších.

Comirnaty obsahuje molekulu označovanou jako „messenger RNA“ (mRNA), jež v sobě nese instrukce k tvorbě proteinu ze SARS-CoV-2, tedy viru, který způsobuje onemocnění covid-19. Vakcína tedy neobsahuje samotný virus a nemůže vyvolat zmíněné onemocnění. Podává se ve dvou dávkách, obvykle do svalu v horní části paže, a to s odstupem minimálně 21 dní.

To je to, co v současné chvíli víme.

V souvislosti s vakcínou vyvstala celá řada otázek, na něž nemají zatím odpověď ani společnosti, které za ní stojí, ale ani SÚKL, který vydal podmínečnou registraci pro použití v Česku.

„Z dostupných údajů z klinických hodnocení však není k dispozici dostatek informací pro hodnocení účinnosti vakcíny Comirnaty u osob, které již prodělaly onemocnění covid-19,“ píše se například ve zprávě o účincích vakcíny.

Může vakcína Comirnaty snižovat přenos viru z jedné osoby na druhou? zněla jedna z dalších otázek.

„Vliv očkování vakcínou Comirnaty na komunitní šíření viru SARS-CoV-2 není doposud znám. Zatím není známo, kolik očkovaných lidí může nadále být přenašečem a šiřitelem viru,“ zněla odpověď, která kritikům očkování jistě vnese do žil pořádnou dávku energie.

V současné době není známo ani to, jak dlouho ochrana poskytovaná vakcínou Comirnaty potrvá. Očkovaní účastníci klinického hodnocení budou nadále sledováni po dobu dvou let, aby se shromáždilo více informací o délce ochrany. 

Otazníky visí i kolem očkování osob se sníženou imunitou nebo těhotných a kojících žen. „Rozhodnutí o tom, zda vakcínu aplikovat těhotným a kojícím ženám, je třeba učinit po důkladné konzultaci s lékařem, který zváží možné přínosy a rizika,“ píše se ve zprávě.

Výše uvedené informace nemají za cíl uvrhnout na očkování temný stín, přece jen je v boji s obávanou nemocí mít aspoň nějakou zbraň, byť o ní zatím nevíme úplně všechno...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:22 úterý 11. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 23
  • 19
  • 13
  • 12
  • 11