Bagry na Ukrajinu? Z našich daní! Jste normální? Hejtmana Kubu rozčílila malost Čechů

Když hejtman Martin Kuba (ODS) oznámil, že Jihočeský kraj po výzvě ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise okamžitě posílá tři sanitní vozy do města Buča, takové reakce jistě nečekal. Našli se tací a nebylo jich zrovna málo, kteří mu pomoc vyčetli.

„Zkouším sílu Twitteru. Dostal jsem dopis od starosty Buči Anatolije Fedoruka. Město potřebuje pomoc: bagry, rypadla, cisternová vozidla, dodávky, traktory, sanitky, hasičské vozy, autobusy, policejní auta. Najde se české město (města), které by mohlo Buči s něčím pomoci? Předem děkuji!“ napsal na sociální síť ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis.

Poté, co vzkaz na Twitteru objevil hejtman Martin Kuba (ODS), nelenil a okamžitě začal zjišťovat, jak by mohl Jihočeský kraj pomoci.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) posílá do ukrajinského města Buča tři sanitní vozy. U některých Čechů tvrdě narazil.

„Okamžitě jsem to probral s ředitelem naší záchranné služby Markem Slabým a jsme v této chvíli připraveni poslat do Buči tři sanitní vozy. S paní ředitelkou SÚS Jihočeského kraje teď řešíme, jestli bychom mohli poskytnout i nějakou další techniku, kterou už v rámci obnovy nevyužíváme,“ napsal na Facebook.

„Rozhodnutí musí schválit krajské zastupitelstvo, které bude zasedat tento čtvrtek. Tam bych tedy kolegům zastupitelům tento návrh předložil. Pokud ho podpoří a já věřím, že ano, mohou sanitky a případně další technika okamžitě vyrazit na Ukrajinu, kde je to teď potřeba. Tahle pomoc má smysl,“ dodal Kuba, jenž v tu chvíli ještě netušil, co pomoc těžce zkoušenému ukrajinskému městu vyvolá.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v souvislosti s posláním tří sanitek a další techniky do ukrajinského města Buča u některých Čechů narazil.

Na jeho slova a činy okamžitě reagovali lidé, kteří mají za to, že „máme sami málo“ a do města Buča se žádné sanitky, natož třeba bagry a ostatní technika, posílat nemají.

„Bagry pro Ukrajinu? Super. Ale co bagry pro naše lidi!“ zněl jeden z názorů „tribuna lidu“.

„To se to rozdává z našich daní,“ přidal se další.

Jihočeský hejtman takové reakce ustál docela se ctí, i když v tu chvíli jistě nechápal, kde se v některých Češích bere taková malost, omezenost a absence empatie. 

Kuba i přes odporné reakce vybraných našinců zachoval dekorum a energii soustředil radši na smysluplnější věci a aktivity, než je vysvětlování pomoci Ukrajině některým spoluobčanům.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:48 pondělí 15. srpna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 206
  • 69
  • 25
  • 14
  • 13
  • 9