Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hurá, Babiš to zase zařídil: Do Řecka mohou Češi opět bez koronatestu

    Řecko nakonec od 17. srpna pro české turisty povinnost prokázat se negativním testem na covid-19 nezavede. | foto: Facebook

    Fakt, že jedna z nejoblíbenějších zemí pro letošní letní dovolenou zavádí od 17. srpna pro Čechy povinnost prokázat se negativním testem na covid-19, mnohé z turistů dost zaskočil. Vzhledem k cenám testů by se čtyřčlenné rodině zotavená u moře prodražila až o osm tisíc. Do celé věci se proto vložil premiér Andrej Babiš, který to opět „zařídil“, promluvil se svým řeckým protějškem a dovolenkáři tak mohou do Řecka bez testu.

    K nelibosti natěšených cestovatelů, kteří už se viděli na Kosu, Rhodu nebo Krétě, se Řecko rozhodlo Česko vyřadit ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem. Už 17. srpna by se tak museli čeští turisté prokázat negativním testem na covid-19, ne starším než tři dny.

    Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur navíc není povinnost předkládat testy důvodem, aby klienti odstoupili od smlouvy s cestovní kanceláří. Ty zároveň nemají povinnost se na nákladech na testech finančně účastnit, jedná se o skutečnost zcela mimo vůli pořadatele zájezdů.

    To by ve výsledku znamenalo, že si čtyřčlenná rodina připlatí i sedm osm tisíc v závislosti na ceně daného testu. Cestovní kanceláře uvedly, že jsou připraveny se o náklady podělit.

    „Od pondělního večera je naše call centrum zahlceno dotazy klientů požadujících přesnější informace. V Čedoku jsme se proto rozhodli, že budeme poskytovat speciální slevu na testy ve výši 1500 korun všem klientům, kteří si od úterý zakoupí zájezdy do Řecka s odletem od 17. srpna,“ napsala Novinkám mluvčí cestovní kanceláře Eva Němečková.

    „Rozhodli jsme se klientům hradit plnou výši nákladů na test,“ uvedl obchodní ředitel Exim Tours Petr Kostka.

    „Rozhodli jsme se lidem celou částku hradit. Nebude to formou voucherů, ale v hotovosti rovnou na jejich účet,“ zdůraznil mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

    „Připravili jsme příspěvek na povinné covid-19 testy, a to formou slevy ze zájezdu ve výši až 1750 korun na osobu,“ informovala mluvčí CK Blue Style Jana Ondrejechová. Stávající zákazníci obdrží voucher v hodnotě ceny testu, maximálně do výše 1750 korun na osobu.

    „Je to pro nás překvapení. Psal jsem ráno řeckému premiérovi, aby se na to ještě podívali,“ reagoval v pondělí premiér Andrej Babiš, který se rekreoval na Krétě.

    Řecká strana svůj názor nakonec přece jen změnila, a tak se čeští cestovatelé nemusejí prokazovat aktuálním negativním testem na covid-19. Ten by prodražil cesty hlavně individuálním cestovatelům. 

    „Právě jsem mluvil s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem. Po mé osobní intervenci a na základě nových údajů o epidemiologické situaci v ČR, které jsme dodali řecké straně, vyřadí Česko ze seznamu zemí, jejíž občané mají povinnost předkládat test na covid-19 při vstupu do Řecka,“ informoval na Facebooku Andrej Babiš

    Kvůli zhoršené epidemiologické situaci v Česku v minulých dnech přistoupilo k restrikcím pro české občany více zemí. 

    V Pobaltí i některých skandinávských zemích musejí lidé počítat s povinnou karanténou. Stejná omezení platí i pro pobyt ve Slovinsku či v Irsku

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:16 pátek 11. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      565
    • Sladký
      82
    • Trapas
      56
    • Cože
      37
    • Haha
      35
    • Tvl
      33
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...