Plena 250 let, vajgl 15 let, polystyren nikdy: Za jak dlouho zmizí slupka od banánu?

Blíží se čas dovolených a letních prázdnin a s nimi výlety do přírody a „útok“ na národní parky a další cenné lokality. Bohužel i v dnešní osvětové době si řada návštěvníků plete například les nebo břeh rybníka s odpadkovým košem s tím, že se „to rozloží“. Ohryzek jablka možná ano, příroda si poradí i s papírem nebo bavlnou, s řadou materiálů ale nehne ani za tisíc let.

Doba, za niž se daný odpad v přírodě rozloží, je dost individuální. I stejný materiál se může rozkládat mnohem kratší či delší dobu, hodně záleží na místě, kde leží. Nejvíce záleží na vlhkosti, slunečním světle a přístupu vzduchu. U organických materiálů i na existenci rozkladačů, tedy organismů, které se odpadem živí nebo v něm žijí. 

Přesto existuje celá řada odpadků, které se rozkládají velmi dlouhou dobu, nebo dokonce nikdy. Některé organické odpadky přírodě škodit nemusí a mohou jí dokonce prospívat. To ale rozhodně není signál pro to, zavalit les slupkami od banánů.

Ohryzek, slupky od banánu nebo pomeranče

Zatímco ohryzek jablka nebo hrušky se v přírodě obyčejně rozloží za dva týdny, slupka od banánů si v ní „pobude“ pět měsíců, ta od citrusů až rok.

Papír

Obyčejný papír, pokud není ošetřen plastem nebo není součástí krabice od džusu nebo mléka, se rozloží asi za čtyři měsíce. Krabice od nápoje bez hliníkové vrstvy (například od kefíru) ale v přírodě vydrží i sedm let.

Nedopalky cigaret

„To se rozloží,“ utěšují sebe i okolí náruživí kuřáci odhazující „vajgl“. Mají pravdu, bohužel až za patnáct let, nemluvě o tom, že se z nedopalku do půdy nebo vody louhují jedovaté látky, které ekosystému nijak zvlášť neprospívají.

Igelitový sáček

Až pětadvacet let bude přírodě trvat, než rozloží igelitový sáček od vaší svačiny. Nové ekologické tašky se samorozkládacím degradabilním plastem to ale dokážou už za jeden rok. To ale neznamená, že by měly automaticky končit v lese nebo třeba na břehu rybníka.

Moře a oceány jsou plné plastů.

Žvýkačka

Člověk by si řekl, že taková maličkost jako žvýkačka se v terénu rozloží rychle a bez problémů. Opak je ale pravdou, pokud se vám náhodou nenalepí na podrážku, vydrží v přírodě i padesát let.

PET lahev

V případě lahve od minerální vody si v případě rozkladu připočtěte dalších padesát let. Sedmdesát let to bude trvat plastovému kelímku.

Drinky bez plastových brček a míchátek, když už, tak brčka z bambusu!

Alobal nebo tetrapak

Aluminiová fólie nebo krabice od džusu si v přírodě pobude, podobně jako PET lahev, dlouhých sto let.

Jednorázové pleny

Rozšířený mýtus, že jde přece o papír a ten se rychle rozloží, v případě jednorázových plenek boří fakt, že když ji v přírodě pohodíte, bude jí trvat 250 let, než se rozloží. Hliníkové plechovce to může trvat až 400 let.

Sklo, polystyren...

Jsou materiály, na které je příroda krátká. Patří mezi ně například sklo, polystyren nebo třeba struny do sekačky. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:00 úterý 3. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 28
  • 28
  • 26
  • 25
  • 25