Bodneme tě a zapálíme dům! Starostce Mikulčic vyhrožují zabitím, dobrovolníci překážejí

Už jí někdo rozbil tu její papulu? Takové a ještě horší komentáře nyní musí v souvislosti se svou osobou řešit starostka Mikulčic Marta Otáhalová (NOS). Podle některých lidí má odmítat pomoc dobrovolníků po tornádu. „Nikoho nevyháním, jen tu musím mít pořádek,“ brání se žena, které už vyhrožovali i zabitím.

I když pro obec dělá maximum a víc než měsíc po ničivém  tornádu a řádění přírodních živlů pro Mikulčice žije dnem i nocí, pořád je to některým málo. Starostka obce na jihu Moravy Marta Otáhalová teď zažívá kvůli pomoci dobrovolníků peklo. To vypuklo poté, když minulý týden odmítla dál ubytovávat dobrovolníky ve sportovní hale.

„Byly s nimi problémy. Halu jsme zřídili jako ubytování pro ty, kteří přišli o střechu nad hlavou. Máme jich tu strašně moc, 66 lidí. Asi týden trvalo, než si našli jiné ubytování. Mezitím se nám tam ale nastěhovali úplně bez dovolení dobrovolníci,“ popsala pro server iRozhlas.cz Otáhalová, která rychle přišla na to, že na situaci pod tíhou událostí nahlížela růžovými brýlemi.

„Věcmi zaplnili skoro půlku haly. A z textilního materiálu začaly lézt štěnice. Říkala jsem jim, ať si to odvezou zpátky, že by bylo lepší se nás zeptat, co potřebujeme. Ještě na mě byli sprostí,“ vzpomíná starostka Mikulčic.

Teď je podle ní hala zčásti zničená a v okolí je nepořádek.

„Bordel je tam, promiňte mi to slovo. Máme tam rozbité záchody, sprchy. Lidé tam dělají v noci hrozný hluk, místní z okolí kvůli tomu nemůžou spát. Paní správcová je už na pokraji sil, museli jsme tam zřídit noční služby. V neděli nám tam jeden opilý dobrovolník zdemoloval tělocvičnu, házel kladivem. Museli zasahovat policisté. Vymklo se mi to z rukou, měla jsem to zabrzdit hned,“ lituje s odstupem času.

„Naše spolupráce se starostkou na koordinaci dobrovolníků funguje dobře. To máte těžké, to jsou takové samozvané skupiny, každý z nich ví přesně, jak se to mělo dělat, jak to mělo být,“ shrnul náladu v obci ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Hajčman, který se starostkou spolupracuje.

Mikulčice a okolí tornádo a bouřky změnily k nepoznání.

Aby toho nebylo málo, kromě těch, kdo mají patent na rozum a udělali by všechno líp než Otáhalová, se objevili i falešní dobrovolníci, kteří se spíše než pomoci chtěli napakovat na cizí účet.

„Třeba v pátek nám dvojice dobrovolníků nebo mužů, kteří se za ně vydávali, ukradla naše počítače a telefony,“ popsal Hajčman. „Hrozí jim až osmiletý pobyt za mřížemi,“ informovala policie.

Krádež elektroniky není jediný problém, který teď policejní sbor v Mikulčicích řeší. „Z jednoho neznámého čísla mi začaly chodit výhrůžné zprávy, musela jsem to dát na policii,“ popisuje starostka Otáhalová s tím, že jí dotyčný psal, že jí podpálí barák. 

Nakonec jí podle webu iRozhlas.cz přišla i zpráva, že se má pořádně dívat kolem sebe, že jí vrazí kudlu do břicha.

„Musí to být asi někdo místní, někdo vzteklý, kdo to pozoruje. Snažím se být silná, ale musím přiznat, že po měsíci, kdy člověk skoro nespí a nezastaví se, je tohle dost náročné,“ uzavřela starostka Mikulčic.

„Takto se chová paní starostka Marta Otáhalová k lidem, co zadarmo a ve svém volném čase a na úkor i své práce přijeli pomáhat zasaženému městečku tornádem na Moravě,“ napsal rozhořčený autor jednoho z videí na Facebook, které má dokládat jednání dotyčné.

Mikulčice a okolí tornádo a bouřky změnily k nepoznání.

Ve finále je z něj patrné jen to, že starostka nikoho nemůže nutit, aby na místě zůstával, jedná slušně a rozhodně se žádného „závadného“ jednání nedopouští. Navíc teď, měsíc po tornádu, obce potřebují spíše než dobrovolníky na odklízení trosek a další „raubířinu“ hlavně řemeslníky a odborníky na slovo vzaté. 

Rozhodně nemáte volné kapacity na to hlídat lidi, co přišli na pomoc, ale místo popíjejí hluboko do noci, dělají nepořádek, nebo dokonce rabují.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 24. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 16
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4