Konec testů zdarma pro lidi bez vakcíny: Až peníze Čechy přiměly k očkování

Zatímco v uplynulých měsících očkovací centra zela prázdnotou, nyní se situace od základů mění. Poté, co vláda ve středu ohlásila nová opatření a zpoplatnila testy pro neočkované, se před centry zase tvoří fronty. Bohužel až peníze Čechy přiměly k tomu, aby kývli na vakcínu proti covidu-19. Osvětové kampaně a hraní na zodpovědnou notu na našince neplatí. Podobná je ale situace také v sousedních zemích.

Od 1. listopadu budou preventivní testy na covid-19 hrazené z veřejného zdravotního pojištění jen dětem a mladým do 18 let, lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat. Testy nařízené lékařem či hygieniky budou dále zdarma.

Není divu, že očkovací centra, která se v uplynulých týdnech potýkala spíše s nezájmem, nyní praskají ve švech. A není to jen tím, že lidé mohou chodit na třetí dávku vakcíny.

Na hlavním nádraží v Praze naočkovali za sobotu 399 lidí, na pražském Chodově dokonce 1018. Rekordy v počtu naočkovaných hlásí i brněnské obchodní centrum Olympia, kde se v sobotu nechalo naočkovat 569 lidí. Za stejný den navíc přibylo 12,5 tisíc nových registrací. 

V pátek se nechalo naočkovat téměř 30 tisíc lidí, oproti pondělku je to více než dvojnásobek. Vyplývá to z údajů Chytré karantény.

Do hospody vás nyní bez testu, očkování či prodělání covidu-19 nepustí.

Neočkovaní si pro vakcínu chodí hlavně kvůli zpřísňujícím se opatřením. V opačném případě by od listopadu museli kvůli návštěvě restaurace či hospody za test platit nemalé peníze a točené by se jim sakra prodražilo.

Spíše než všechny možné kampaně a apel na občanskou zodpovědnost či ohledy na druhé se tak ukázalo, že na Čechy (ale i další Evropany) platí jen a pouze peníze.

Epidemie koronaviru v Česku opět nabírá na síle. Podle údajů Ministerstva zdravotnictví za sobotu přibylo 2751 nových případů covidu-19. Nově je hospitalizováno 73 lidí. Celkově je v nemocnicích 846 lidí s onemocněním covid-19. V Česku je aktuálně plně naočkováno přes 6 162 000 lidí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:28 úterý 22. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 60
  • 18
  • 5
  • 3
  • 3
  • 2