Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hlavní nádraží v Praze se plní uprchlíky: Ty z Ukrajiny nahradili běženci ze Sýrie

    Hlavní nádraží v Praze opět čelí náporů uprchlíků. Jen s tím rozdílem, že ty z Ukrajiny nahradili běženci ze Sýrie a Afghánistánu. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková proto začala jednat se Správou železnic a Českými drahami o vytvoření potřebného zázemí. Využívat by mohli případně přistavený vagon či vyhřívaný stan. Magistrát kvůli klesajícím teplotám zavřel městečko pro ukrajinské uprchlíky v Troji, ty přesune do ubytoven.

    „Jednáme se Správou železnic a Českými drahami o možnosti vytvoření nějakého bezpečného zázemí pro uprchlíky, kteří projíždějí přes ČR a cestují dál, ale potřebují někde přečkat několik hodin,“ uvedla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Jedná se hlavně o migranty ze Sýrie, kteří přijíždějí z Turecka a míří do západních zemí a často jedou za příbuznými.

    Před válkou v Sýrii uprchli do Turecka, nyní se mladí Syřané snaží dostat dál na Západ a doufají v lepší život. Podle výpovědí některých migrantů je jejich cílovou destinací Německo. V Praze tak nejčastěji čekají na vlak nebo na domluvený odvoz.

    „Můj bratranec chce jet do Holandska. A tady můj kamarád by rád jel do Německa. Můj bratr chce také do Holandska,“ citovala Česká televize Syřana Gailpa, který dodává, že doufá, že bude moci rychle odjet. Jinak prý bude spát na lavičce před nádražím.

    Zázemí pro uprchlíky, ať už ze Sýrie, nebo Ukrajiny, by mohlo být v přistaveném vagonu či vyhřívaném stanu. „Označeni by měli být také dobrovolníci, kteří mají příchozím poskytovat potřebné informace,“ uvedla vládní zmocněnkyně.

    Ukrajinské Romy na hlavním nádraží v Praze (na snímku) nyní nahradili běženci ze Sýrie.

    „Obecně se ukazuje, že takové zázemí je důležité zejména v noci, kdy není bezpečné, aby mladí lidé bez doprovodu nebo rodiče s malými dětmi zůstávali při nízkých teplotách venku,“ dodala Šimáčková Laurenčíková.

    Národní dopravce aktuálně nechce dění na hlavním nádraží komentovat a vyčkává na vhodnou chvíli.

    „Dokud nepřijde nějaké oficiální vyjádření, ať už naše, nebo popřípadě Ministerstva dopravy, nebudeme se k tomu vyjadřovat. Je to předčasné to řešit v tuto chvíli. Máme k tomu postoj, že podle toho, co dostaneme nakázáno, samozřejmě to uděláme,“ řekl v úterý redakci iDNES.cz mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

    Příliv migrantů řešilo nedávno také brněnské hlavní nádraží.

    Podle policejního prezidenta Martina Vondráška je pro migranty ze Sýrie Česko pouze tranzitní zemí. „Na vnitřní hranici neexistuje žádné dobré řešení této situace a cizinec zpravidla dosáhne místa určení. Toho místa, kam chce dojít,“ vysvětlil.

    Většinou migranti stráví na hlavním nádraží jen jeden nebo dva dny. V posledních dnech jich ale výrazně přibylo. Všímají si toho i dobrovolníci, kteří jim pomáhají. „Za poslední týden jsme zažili rekordní čísla. V pátek tady bylo přes noc 260 lidí, v sobotu 210,“ podotýká dobrovolnice z iniciativy Hlavák Veronika Dvorská.

    Kvůli sílícímu přílivu lidí bez víz a povolení se vláda rozhodla od čtvrtka zavést na hranicích se Slovenskem hraniční kontroly. Od začátku roku policie zajistila v Česku 11 000 cizinců bez potřebných dokladů, loni za celý rok 1330.

    Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že běženci přes ČR většinou jen projíždějí. Vnitro připravuje návrh novely se zpřísněním trestů za převaděčství.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:14 pátek 27. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      21
    • Trapas
      6
    • Sladký
      3
    • Super
      1
    • Haha
      1
    • Cože
      1
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...