I když budete pít jen vodu a dýchat, zamoříte tělo stovkami tisíc mikroplastů!

I když to zní hodně děsivě, je to tak! Člověk sní více než 50 tisíc částic mikroplastů ročně, podobné množství také vdechne. Vyplývá to ze studie, která se zabývala tím, jaké množství znečišťujících látek člověk pozře. Informoval o tom deník The Guardian. Odborníky pak překvapil zejména propastný rozdíl mezi tím, kolik mikroplastů obsahuje balená voda a ta z vodovodu.

Zdravotní následky zkonzumovaných mikroplastů nejsou známé, podle vědců mohou uvolňovat toxické látky. Některé částice jsou dokonce tak malé, že mohou proniknout lidskými tkáněmi a spustit imunitní reakce, případně spouštět záněty, například dýchacích cest.

Mikroplasty většinou vznikají rozpadem plastového odpadu a jsou všudypřítomné na celé planetě. Nacházejí se ve vzduchu, půdě, řekách i v nejhlubších oceánech na světě. Zjištěny byly ve vodě z vodovodu, dokonce i ve vodě balené, v mořských plodech nebo třeba v pivu. 

Vědci už je našli i v lidské stolici, což potvrdilo, že lidé tyto částice přijímají do těla společně s potravinami a nápoji.

Výzkum uveřejněný v časopise Environmental Science & Technology porovnal údaje z 26 předchozích studií, které měřily množství mikroplastů v rybách, korýších, pivu, vodě a v městském ovzduší. Ze závěrů vyplynulo, že dospělí spořádají ročně až 50 tisíc částic mikroplastů, děti zhruba 40 tisíc.

Vědci však nezkoumali obsah částic v potravinách, jako jsou chléb, polotovary, maso, mléčné produkty a zelenina. Množství přijatých mikroplastů tak může být o poznání vyšší.

K zajímavým závěrům přišli autoři studie v souvislosti s vodou, kterou pijeme. Balená voda obsahuje až dvaadvacetkrát víc mikroplastů než voda z kohoutku. Člověk, který bude pít jen balenou vodu, by tak ročně zkonzumoval jen z tohoto zdroje 130 tisíc částic v porovnání se 4 tisíci částic z vody z kohoutku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:00 sobota 19. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 12
  • 10
  • 9
  • 9
  • 9