Sníh zmírnil sucho, válka o vodu v Česku stále hrozí, upozornil ministr

I když letošní zima dává naději, že by zásoby sněhu mohly alespoň z části vykompenzovat loňské sucho, některé obce musí být i v únoru zásobovány s pomocí cisteren s pitnou vodou. To podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nikdo nepamatuje. Lidé se tak podle něj musí na nedostatek vody lépe připravovat.

„Momentálně máme ve sněhu tři a půl miliardy kubíků vody, to je velké množství, několikanásobek vody, kterou pojme třeba celá Vltavská kaskáda,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Někteří pamětníci vzpomenou: Traduje se, že největší sucho bylo roku 1947 a světe, div se, zima byla mimořádně bohatá na sníh a přece pak bylo rekordní sucho,“ dodal s tím, že dostatek sněhu tedy nemusí nic znamenat.

„Plní se přehradní a hlavně vodárenské nádrže, které byly ve velmi špatném stavu, některé na třiceti čtyřiceti procentech objemu. Studny a vrty, na které je napojeno více než milion lidí především v malých obcích, ale mají problém,“ upozornil dále Brabec.

To podle něj vede i ke sporům a konfliktům kvůli vodě, třeba mezi místními a chalupáři, kteří přijedou na víkend. „Zapnou napájení bazénu, nebo zalévání zahrad, a starousedlíkům klesne voda. Pokud měli dvacet metrů vody ve studni a klesla na osmnáct, tak by to nikdo neřešil. Ale když mají dva metry a klesne na metr, vznikají hádky a tlaky na místní samosprávu, aby to řešila,“ vylíčil typickou situaci ministr v pořadu Interview ČT24. 

Připomněl, že podobný dotační program, nazvaný „malá dešťovka“, je určený i pro využití dešťové vody třeba v domácnostech a zahradách. „Z koupelen odtéká málo znečištěná voda, splachujeme pitnou vodou, což je barbarství, které nám dříve nepřišlo, ale vodní blahobyt skončil,“ upozornil Brabec.

Přitom jen minimum z toho jde do skutečné spotřeby vody na pití či vaření. „Spotřeba na obyvatele a den je zhruba 87 litrů pitné vody, dříve to bylo 170 litrů, tedy jsme spotřebu pitné vody výrazně snížili, ale jen desetinu potřebujeme na jídlo a na pití a zbytek proumýváme, prosplachujeme v záchodech a podobně,“ dodal s tím, že se hospodaření s vodou musí do budoucna změnit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:00 úterý 11. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 10
  • 10
  • 8
  • 8
  • 8