Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Česko pod sněhem: Kraje vyhlašují kalamitní stavy, na silnicích obří kolony. Nehody po celé zemi

    Řadu nehod měli řidiči kamionů. | foto: ČTK

    Naprostý blázinec panuje po celém Česku v důsledku silného sněžení, které trvá od pátečního dne. Přes noc napadlo místy tři čtvrtě metru! Doprava je paralyzována, dochází k nehodám, tvoří se mnohakilometrové kolony, nejezdí vlaky. Na mnoha místech vypadává proud a čtyři utkání fotbalové Fortuna ligy musela být odložena. A vydatné sněžení bude pokračovat i dnes!

    Sníh v noci na dnešek a ráno komplikoval v celém Česku dopravu na silnicích i železnici a přerušeny byly místy i dodávky elektřiny. Například na dálnici D1 na Vysočině vznikla po ranní nehodě kamionu kolona o délce až 20 kilometrů.

    V Jihočeském kraji vyhlásil hejtman Martin Kuba (ODS) kalamitní stav.

    K nehodám docházelo po celé zemi.

    „Máme na silnicích veškerou techniku silničářů, ale tím, že sněžení neustále pokračuje, tak se ukazuje, že přes veškeré nasazení našich techniků už není úplně možné udržet všechny silnice sjízdné,“ řekl Kuba ráno ČTK.

    Některé silnice v kraji podle něj dnes nebudou sjízdné a očekávají se výluky ve veřejné dopravě - jak drážní, tak autobusové.

    K nehodám docházelo po celé zemi.

    Firma EG.D eviduje kvůli sněhu v Česku 29 poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu je 10 tisíc odběrných míst, z toho nejvíc na jihu Čech a na Vysočině, řekl dnes ČTK mluvčí energetické společnosti E.ON Roman Šperňák.

    Na různých místech Česka se zastavila vlaková doprava, nejčastěji kvůli pádům stromů na tratě nebo poruchám výhybek. Nejvíce nahlášených problémů na webu Českých drah bylo v Jihočeském kraji.

    K nehodám docházelo po celé zemi.

    V jižních Čechách napadlo v noci podle silničářů místy až tři čtvrtě metru sněhu. Řekla to ČTK ředitelka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Andrea Jankovcová.

    Také na Vysočině silničáři nasadili veškerou techniku. Na D1 směrem na Brno je po ranní nehodě kamionu na 97. kilometru kolona dlouhá asi 20 kilometrů. Situaci komplikují neukáznění řidiči kamionů, blokují i levý jízdní pruh, uvedla policie na síti X. D1 přes Vysočinu je sjízdná se zvýšenou opatrností, uvedla policie. Problémy jsou i jinde na Vysočině, místy po kraji kamiony stojí.

    „Přestože máme v provozu veškerou naší i dodavatelskou techniku jen s obtížemi se nám daří udržet dálnice a silnice sjízdné,“ uvedl na síti X generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl. Jen za pátek podle něj technika ředitelství v Česku použila 50 tisíc tun soli. Kritická situace je podle Mátla zejména situace na D1 na Vysočině.

    K nehodám docházelo po celé zemi.

    Podle Českého hydrometeorologického ústavu na jihu Čech a Vysočině napadlo od pátku až 45 centimetrů sněhu a dnes připadne až 25 centimetrů. Pro tyto regiony ústav aktualizoval předchozí výstrahu před silným sněžením. Výstraha nadále platí i pro další kraje na většině území Česka, sněžit bude zřejmě silně i v neděli. Místy se budou podle meteorologů tvořit sněhové jazyky, později lokálně i závěje.

    Plné ruce práce měla i hradní stráž.

    Problémy jsou kvůli sněhu i v dalších regionech. Ve středních Čechách ráno zasahovali policisté u srážky dvou nákladních a dvou osobních aut na silnici I/3 u Pětihost v okrese Praha-východ. Vyžádala si jedno těžké zranění, hlavní tah z Prahy na jih musel být kvůli nehodě uzavřen, řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Richterová.

    Smůlu mají také někteří fotbaloví fanoušci. Od rána byla postupně odložena už tři ligová utkání. To v Českých Budějovicích, kde se měl představit Hradec Králové, také v Jablonci, kam měli namířeno tepličtí fotbalisté a nově i zápas Mladé Boleslavi s Karvinou. Nově odpadl také duel Bohemians s Libercem.

    Sníh zasypal celé Česko.

    Sněhová apokalypsa přitom zdaleka nekončí. Meteorologové dnes očekávají dalších 25 centimetrů a silné sněžení očekávají také v neděli.

    Fotogalerie