Soud zrušil bezdoplatkové zóny: Nastěhujte se do Hulvácké, vzkázal senátorům starosta

Ústavní soud (ÚS) vyhověl návrhu skupiny senátorů a zrušil spornou část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat bezdoplatkové zóny. Jejich prostřednictvím se některé obce snažily bránit obchodu s chudobou a vzniku vyloučených lokalit. Starostové dotčených měst se bojí nárůstu kriminality, jeden z nich dokonce senátorům navrhuje, aby se na měsíc nastěhovali do Hulvácké ulice v Zábřehu.

Bezdoplatkové zóny podle ÚS zasahovaly do práva na zajištění základních životních podmínek v oblasti bydlení.  

Desítky měst v Česku viděly v bezdoplatkových zónách jednu z mála možností, jak se bránit přílivu lidí, kteří žijí ze sociálních dávek a často bydlí v nájemním bydlení, kde výše nájemného neodpovídá kvalitě bytu a peníze z doplatku končí u majitelů bytů či ubytoven.

„My se nevzdáme a u nových poslanců budeme i nadále bojovat za zákony pro slušné lidi a proti těm, kteří neznají pravidla a morálku,“ reagoval na výrok Ústavního soudu starosta Ostravy-Jih Martin Bednář (ANO).

„Doporučuji pánům senátorům odstěhovat se na měsíc třeba na Hulváckou ulici v Zábřehu,“ dodal.

Koho měl na mysli? Mezi sedmnácti senátory, kteří návrh na zrušení sporné části zákona podepsali, jsou docela zajímavá jména. Jde například o bývalého ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, Václava Lásku, který se bije za práva menšin, nebo Václava Hampla, jenž chtěl do Česka přivézt skupinu náctiletých migrantů ze Sýrie a dalších zemí. 

Zastupuje je právník Pavel Uhl, který figuruje mimo jiné i v Transparency International. Pracuje také v advokátní kanceláři a předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského

Doporučuji pánům senátorům odstěhovat se na měsíc třeba na Hulváckou ulici v Zábřehu, vzkázal v souvislosti s rušením bezdoplatkových zón starosta Ostravy-Jih Martin Bednář.

Radost z rozhodnutí soudu mají podle rozhořčených starostů a obyvatel dotčených měst developeři. 

„Rozstěhovávají nepřizpůsobivé z potenciálně lukrativních zón, v Karlíně už to proběhlo, v brněnském Cejlu to nyní probíhá. Malá města přišla o nástroj, jak se tomu mohla bránit. Prostě velký kšeft dostal volno a máme to zaobaleno do obvyklé hromady lží a ušlechtilých žvástů. Pachatelé? Senátoři a neuvěřitelný ÚS,“ rozhořčil se jeden z nespokojených obyvatel.

K problematice bezdoplatkových zón se vyjádřila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která si hned přihřála stranickou polívčičku okořeněnou předvolebním bojem a sliby.

„Obchod s chudobou ale můžeme vyřešit. Tím nejrychlejším řešením za sociální demokracii je vyvlastnění ubytoven za náhradu. Obce ani lidi v tom nenecháme,“ řekla úderně.

Města se nyní bojí návratu nepřizpůsobivých, jejichž příliv ještě umocní developerská lobby, podobně jako v uplynulých letech, kdy se nepohodlní obyvatelé stěhovali pryč z potenciálně lukrativních čtvrtí, v Praze šlo například o již zmiňovaný Karlín nebo třeba Nusle.

Z rušení bezdoplatkových zón jsou „nadšení“ také v Karviné.

„Byla to pro nás jediná možnost, jak se bránit jejich přistěhování do města,“ nechal se slyšet kladenský primátor Milan Volf. Podle něj sice nešlo o bezchybný nástroj, ale prý alespoň fungoval a přispěl k útlumu kriminality. 

Ta nyní zřejmě zase vzroste, což senátory bijící se za „dobrou věc“ nijak zvlášť netrápí. Oni v podobné lokalitě bydlet nemusí...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:41 čtvrtek 30. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 59
  • 11
  • 8
  • 6
  • 3
  • 3