Říp v (amerických) rukou Lobkowiczů budí před volbami opět velké vášně

Blíží se volby do Poslanecké sněmovny a v prostoru sociálních sítí začíná řádně přituhovat. Aktuálně je hitem vlastnictví hory Říp, která je považována za jeden z českých státních symbolů a není v tuzemských rukou. Podle katastru nemovitostí je majitelkou pozemků americká občanka Margaret Brooks Lobkowicz, která se přivdala do slavného šlechtického rodu, jenž je dostal v restituci. A to je voda na mlýn všem, kdo „hájí“ národní zájmy nebo se na tom aspoň přiživují.

„Hlavu vzhůru, dluhy zůstanou naše! Národní kulturní památka hora Říp (katastrální území Mnetěš 697397) byla v rámci restitucí vydána Lobkowiczům. Jejím restituentem byl Martin Lobkowicz,“ informoval na svém facebookovém profilu europoslanec Ivan David (SPD), který v tom – podobně jako řada našinců – vidí problém a považuje to za něco neslýchaného.

„Nyní vlastní horu Říp (včetně parcely, na níž stojí rotunda sv. Jiří) Margaret Brooks Lobkowicz, která žije v Doveru v Massachusetts ve Spojených státech amerických,“ doplnil europoslanec.

„Hora Říp, tedy jeden ze zásadních českých národních symbolů, není majetkem nás Čechů, nýbrž Američanů. Dohledal jsem si tedy vlastnictví hory Říp v katastru nemovitostí a nevěřil jsem vlastním očím! Majitelem hory Říp, stejně jako rotundy na ní stojící, je Margaret Brooks Lobkowicz z Massachusetts v USA!“ rozohnil se na Facebooku jistý Matouš Bulíř.

„Jestli je hora Říp symbolem založení českého státu, je i zároveň symbolem naší absolutní poroby a ztráty veškeré národní svébytnosti. Jaký jiný důkaz je ještě třeba, aby nám došlo, že jsme pouhými koloniálními dělníky ve vlastní zemi?“ bije na poplach za účasti virtuálních nářků přispěvatelů v diskuzi pod příspěvkem.

V souvislosti s Řípem v amerických rukou se už v minulosti napsalo leccos. V roce 2009 si chtěl Ústecký kraj pozemky pronajmout za symbolickou korunu ročně. Z obchodu ale sešlo. 

O dva roky později byl už ve hře prodej Řípu a jeho okolí. Politici se evidentně nechtěli vzdát představy, že se národní symbol vrátí zpět do českých rukou. Vše ztroskotalo na ceně. Za zhruba 70 hektarů si současní majitelé řekli o 23 milionů korun. 

Majitelkou Řípu je podle výpisu z katastru nemovitostí Margaret Brooks Lobkowicz z amerického Massachusetts (uprostřed).

„Kraj na to nemá prostředky. Navíc o koupi se nikdy nemluvilo, jen o bezúplatném převodu nebo dlouhodobém pronájmu,“ řekla Aktuálně.cz tehdejší ústecká hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD).

Vlastnictví Řípu tedy není nic nového a skandálního pod sluncem.

„Říp byl už zrestituován před cca 30 lety. Není pravda, že by to někdo tajil. Už v roce 2009 chtěli Lobkowiczové pozemky prodat Ústeckému kraji. Probíhala i anketa mezi lidmi, jestli by jim vadilo, kdyby ČR tyto pozemky odkoupila. A výsledek? Lidé v převaze odpověděli, že by jim nevadilo, kdyby stát, potažmo Ústecký kraj, pozemky neodkoupil,“ krotí vášně na sociálních sítích jeden z (informovaných) tribunů lidu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:37 pondělí 21. června 2021. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 13
  • 13
  • 11
  • 7
  • 6