Mazlíčci už nevadí: Psa ani kočku už při hledání bytu nemusíte tajit

Češi milují domácí mazlíčky. Se zvířetem žije takřka 60 procent domácností a jejich počet dál stoupá. Napomohl i letošní rok a domácí karantény, které přinesly zvýšený zájem o psy a kočky. Ruku v ruce s tím roste počet lidí, kteří nyní shání nájemní bydlení s domácím mazlíčkem. Nově bydlení najdou stejně rychle jako lidé bez zvířat.

Počet těch, kteří při hledání bytu k pronájmu zadávají domácího mazlíčka, stoupl od července o dvě pětiny. Měsíčně se jedná o zhruba tisícovku domácností. Nejvíce se to projevilo ve velkých městech – v Praze a Brně – jejichž obyvatelé byli zasažení lockdownem nejvíce.

Už dávno neplatí, že domácí mazlíček znamenal při hledání bytu problém. Vlastnictví psa nebo kočky už zájemce o bydlení nijak neomezuje. Podle portálu Bezrealitky.cz mají lidé, kteří informaci o zvířeti uvedou do svého profilu, stejné šance jako zájemci bez domácích mazlíčků. 

„Možnost domluvit se napřímo s majitelem domu nebo bytu výrazně zvyšuje šance, že nebude mít se zvířetem sebemenší problém. Majitelé jsou často pejskaři nebo vlastníci koček, popovídat si při domlouvání nájmu o domácích mazlíčcích může naopak zvýšit vzájemnou důvěru,“ říká šéf portálu Bezrealitky.cz Hendrik Meyer. 

„Dokonce mám od jednoho klienta informaci, že byt získal právě kvůli tomu, aby mohl s majitelem společně venčit a pejsci nebyli tak sami. V tomto přístupu jsou myslím Češi světovým unikátem,“ dodává.

Nový občanský zákoník nájemce k držení domácích mazlíčků opravňuje a majitelům neumožňuje jejich držení zakázat. Nájemci však musí být ohleduplní a chovat zvíře mohou pouze tehdy, pokud nepůsobí pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu nepřiměřené obtíže.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:38 pondělí 29. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 17
  • 16
  • 14
  • 12
  • 11