Praha od pondělí zavře vysoké školy, vláda obnoví Ústřední krizový štáb

Rekordní počty pozitivně testovaných v Česku přinutily vládu jednat. V pondělí obnoví Ústřední krizový štáb, oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO). To ale není jediná změna. Praha podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) na semaforu zčervená a studenti vysokých škol přejdou příští týden na distanční výuku. Původně mluvil i o zavření středních školy, chvíli nato ale své tvrzení opravil.

Od pondělí se v Praze, která se podle epidemického semaforu dostane do červené barvy, bude na středních a vysokých školách učit jen distanční formou, tedy podobně jako na jaře za nouzového stavu. Na Twitteru to oznámil pražský primátor Zdeněk Hřib, aby své tvrzení chvíli nato upravil.

Poté pro Českou televizi doplnil, že uzavření středních škol je zatím pouze zvažovanou variantou, ke které se mu hygieniky zatím nepodařilo přesvědčit. Podle hlavní pražské hygieničky Jarmily Jágrové nejsou zatím dostatečné důvody pro uzavření středních škol.

„Zatím nejsou data pro to, abychom uzavírali střední školy. Projednáme to s panem primátorem příští týden. Já předložím data a rozhodneme, sdělila Jágrová Novinkám.

Od pátku musí mít roušky i při vyučování žáci druhých stupňů základních škol i středoškoláci. A to v celém Česku. Od páteční půlnoci platí i plošný zákaz provozu barů, hospod a restaurací od půlnoci do šesti ráno.

O tom, že se situace rychle zhoršuje, svědčí i obnovení krizového štábu. „Spolupráce mezi kraji a Ministerstvem zdravotnictví nebyla dobrá. Hejtmani proto tlačili na aktivaci krizového štábu. Stane se platformou pro komunikaci mezi jednotlivými resorty a kraji,“ řekl k návratu Ústředního krizového štábu Deníku Andrej Babiš.

„Ztratili jsme spoustu cenného času,“ napsala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na Twitter poté, co premiér oznámil znovuobnovení Ústředního krizového štábu, které v předchozích dnech ČSSD požadovala.

Za čtvrtek přibylo v Česku potvrzených 3130 případů. Virus se nejvíc šíří mezi mladými lidmi a omezení kontaktů je jedním z opatření, jež hygienici ke zvládnutí exponenciálního nárůstu počtu nakažených doporučují. 

V souvislosti s počty nakažených ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zmínil aplikaci eRouška, kterou úředníkům magistrátu (a nejen jim) doporučuje i primátor Zdeněk Hřib.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:15 sobota 16. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 104
  • 32
  • 27
  • 26
  • 21
  • 21