Covid v Česku láme rekordy: Z premianta je problémové dítě. Zavřete školy! Chcete 50 tisíc mrtvých?

Česko je opět premiantem! Tentokrát nevítězíme v pití piva nebo výrobě automobilů, ale v nově potvrzených případech koronaviru. V přepočtu na počet obyvatel máme za poslední týden osmkrát více nakažených než Poláci a šestkrát více než Němci.

Laboratoře v Česku v pátek odhalily rekordních 1447 případů koronaviru. Denní přírůstek už počtvrté v řadě překonal tisícovou hranici. V zemi je aktuálně 12 260 nakažených, což je nejvíce od začátku vypuknutí epidemie. 

U většiny nemocných má naštěstí nemoc mírný průběh. Podle posledních údajů ke čtvrtku bylo s covidem-19 hospitalizováno 264 pacientů. 

Rekordních čísel si všímají také sousední státy. Slovensko v pondělí rozhodne, zda Česko přeřadí do rizikové skupiny, premiér Igor Matovič to ale vidí až jako krajní možnost, už proto, že jsou země ekonomicky i „lidsky“ propojeny a utrpěla by tím ekonomika i rodinné vztahy.

O Česku se teď hodně mluví také v Německu. Teenageři, a to nejen milovníci piva, nahradili o prázdninách Mallorku Prahou, která žila v klamu, že nic horšího než na jaře ji už potkat nemůže, upozornila televize RTL.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung uvedl, že z premianta se stalo problémové dítě. Dodal, že obezřetnost, s jakou Češi na jaře zaváděli karanténní opatření, vyprchala.

Zdaleka ne všechny hromadné akce jsou ale podle hygieniků rizikové.

„Na koncertech je dnes povinnost roušek všude, hromadné akce jsou omezeny počtem. Nemáme ale v evidovaných případech z kulturních akcí, jako jsou koncerty a divadla, žádná ohniska. Zdroje nákazy z takových akcí prakticky nemáme,“ uvedla pro Právo hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Zavřete školy, chcete 50 tisíc mrtvých?

O tom, že se Česká republika dostane na tisíc případů nově nakažených koronavirem denně do 11. září, předpověděl s nebývalou přesností biolog a parazitolog Jaroslav Flegr. A to v době, kdy případů bylo jen několik set a vláda i hygienici veřejnost svorně ujišťovali o tom, že je situace plně pod kontrolou.

Hranici tisíce nakažených jsme bohužel překonali o několik dní dříve a od té doby epidemie jen nabírá rychlost. Těch pár dní přitom parazitologa velmi znervózňuje. 

„Ta potvora se šíří dokonce rychleji, než jsme předpokládali. A ty velmi nepříjemné důsledky tu mohou být ještě o měsíc dříve,“ uvedl.

Flegr je toho názoru, že začalo zavádění opatření příliš pozdě. Pokud by se začalo v srpnu, dala by se situace ještě nějak zvládnout. Teď ale bude třeba zatáhnout za záchrannou brzdu. Vyzývá proto vládu, aby okamžitě zavřela školy. 

„Začal bych uvažovat i o druhých stupních základních škol. Tam by to mohlo ještě chvíli vydržet, ale ne moc dlouho,“ řekl Flegr.

Jaroslav Flegr zároveň odmítá teorii o promořování a straší černými čísly. 

„Promoření? To je, zdá se, 60 procent populace, odhadoval bych možná i 50 procent, protože měníme chování. Ale i tak: 5 milionů lidí se před získáním kolektivní imunity nakazí. A i kdyby zemřelo jen jedno procento z nich, jsou to šílená čísla (50 tisíc mrtvých). A hlavně je to zbytečné,“ dodává evoluční biolog.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:02 neděle 10. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 62
  • 40
  • 38
  • 32
  • 28
  • 28