Vídeň, Mnichov, Varšava i Budapešť: Levněji než z Prahy se do světa létá odkudkoliv!

Ačkoliv jsme přímo ve středu Evropy, tudíž teoreticky vzato na ideálním místě, prakticky vzato výhodná geografická poloha Prahy výběru ani cenám letenek vůbec nenahrává, naopak. Ve srovnání s okolními zeměmi je česká metropole suverénně nejdražší. Dokazují to nejen ceny letenek v rámci Evropy. Ještě lépe je to vidět na dálkových letech. Stačí se podívat třeba na thajský Bangkok. Pokud netrváte na Praze, můžete ušetřit dost peněz a ještě si užít lepší servis na palubě.

Už v roce 2013 média, například Lidové noviny, informovala o tom, že za letenky si Češi ve srovnání s jinými národy v Evropě významně připlácejí. Ceny v Praze tehdy byly jedny z nejvyšších v Evropě. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Aletenky.cz která srovnávala průměrnou cenu letenek třiceti evropských letišť.

Cestující z pražského letiště podle průzkumu zaplatili za jeden kilometr letu 4,68 koruny. Konkurenční vídeňské letiště bylo v průměru o 61 haléřů lacinější, o více než 3 koruny na kilometr byly lacinější lety z Bratislavy.

Vysoká cena letenek z Prahy byla způsobená tím, že je na pražském letišti základna pouze jediné nízkonákladové společnosti, jíž jsou tuzemské aerolinky Smartwings. Ty ale ve srovnání s konkurenčními nízkonákladovými dopravci nepatří mezi nejlevnější.

S příchodem konkurenčních firem se situace na nějaký čas zlepšila a Češi mohli cestovat za ceny, o nichž předtím jenom snili a záviděli sousedům výběr i fakt, že oproti nim dost ušetří.

Řada turistů z Česka raději létá z Vídně než z Prahy.

Po deseti letech se situace bohužel vrátila na úroveň před deseti lety. Podle aktuálních statistik letenkového portálu Kiwi se z letišť sousedních zemí ceny letenek pohybují až o 30 procent levněji než v Praze. Nejvýraznější rozdíl je pak na dálkových a středně dlouhých trasách. U kratších letů jsou průměrně letenky ze zahraničí levnější o 14 procent, informoval magazín Forbes.

„Lety z jiného než domácího letiště mohou mít řadu výhod: z některých koutů České republiky je pro cestující pohodlnější dopravit se do Vídně nebo třeba Katovic než do Prahy, často jde ale také o levnější variantu,“ uvedla ředitelka zákaznické péče Kiwi Eliška Řezníček Dočkalová.

„Jde zejména o letiště v Mnichově a ve Vídni, kde je velká konkurence tlačící ceny dolů,“ potvrdil ředitel portálu Letuška Josef Trejbal.

Letenky do Bangkoku jsou z Prahy suverénně nejdražší. Levněji vyjde i Vídeň a další letiště v okolních zemích.

Již zmiňovaná Vídeň je pro letecké dopravce zajímavá už jen tím, kolik lidí ročně přepraví. V roce 2019 odbavila přes 31 milionů cestujících, tedy o 13 milionů více než Letiště Praha. Tuzemská metropole oproti okolním zemích ztrácí i tím, že chybí silní národní dopravce, který tlačil ceny směrem dolů.

Chybí tu i společnosti, které z Rakouska naopak létají. Například tchajwanská EVA Air, která patří mezi nejlépe hodnocené aerolinie na světě. Spolu s ní se z Vídně dostanete třeba do Bangkoku, a to i s výběrem místa v letadle a několika zavazadly, včetně odbaveného velkého kufru, v ceně letenky. Navíc za velmi slušné peníze! Do Thajska se levněji dostanete i z Varšavy, Mnichova, Frankfurtu nebo Budapešti.

Řada turistů z Česka raději létá z Vídně než z Prahy.

Škoda že časté cesty politiků v čele s Milošem Vystrčilem a Markétou Pekarovou Adamovou nemají za následek i rozšiřující se nabídku odletů z Prahy, které by byly operovány tchajwanskými dopravci. To by možná veřejnost jejich smysl chápala lépe a ochotněji.

Samostatnou kapitolou jsou pak ceny na pražském letišti. Levněji než jinde v Evropě vyjde snad už jen parkování. Jinak Praha opět prohrává na celé čáře! Dokonce i v „drahém“ Švédsku vás dvojka vína vyjde levněji nebo na stejné peníze, o kávě nebo třeba bagetě s krevetami ani nemluvě.

Když jsme u toho severu Evropy. Letenky odtamtud do celé Evropy, včetně té jižní, často vyjdou mnohem laciněji než z Česka. A to je vzhledem k výdělkům a kupní síle Seveřanů pro naše cestovatele dosti tristní zjištění...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 čtvrtek 7. září 2023. Anketa je uzavřena.

  • 37
  • 26
  • 24
  • 23
  • 22
  • 22