Prostřeno na Karlově mostě jako memento blbosti: Naivní potlach nebude nikdy zapomenut

Příliš rychlé a sebevědomé uvolnění protikoronavirových opatření. Přesně toho je nyní symbolem prostřený stůl na Karlově mostě, který teď hojně skloňují a připomínají i zahraniční média. Naivní počin, který měl světu ukázat, jak udělat covidu-19 pápá, by nyní organizátoři nejradši vymazali z paměti národa.

Česko je zase „světové“. Bohužel se tak stalo v souvislosti s pandemií koronaviru, a tak není důvod pro to, bouchat šampaňské ani prostírat stůl na Karlově mostě, což by pod tíhou nařízení ani dost dobře nešlo.

O aktuálních restrikcích jako uzavření restaurací a škol, které vláda v pondělí zavedla pro zpomalení druhé vlny koronavirové epidemie, informovaly agentury Reuters, AP, AFP i DPA. Podle Reuters Česko „zažívá nejsilnější nárůst v Evropě“, podle serveru Politico denní nárůst infekcí je jedním z nejvyšších na světě.

Čísla, jimiž se nechcete chlubit, zaujala i britský deník The Guardian. Česká republika se podle něj stala obětí vlastního úspěchu. Jako jedna z prvních zemí uzavřela kvůli koronaviru hranice a zavedla celostátní lockdown s povinnými nošeními roušek.

Čísla byla tak nízká, že si země vysloužila uznání i ve světě.

„Česká republika si vysloužila chválu za to, jak zpočátku při propuknutí epidemie na jaře situaci zvládla,“ uvádí také server Politico.

„Když ale začala čísla nakažených v srpnu zase růst, reagovala vláda pomalu a jen váhavě přijala omezení teprve ve chvíli, kdy bilance infikovaných překročila tisícovku,“ dodává.

Viditelné a měřitelné úspěchy podle The Guardianu přiměly vládu Andreje Babiše, aby postupně zmírňovala protikoronavirová opatření, aby je na konci června zrušila  úplně. List připomíná, že Babiš nechtěl zavést roušky, když počet případů začal znovu růst, z čehož viní neposlušnou veřejnost.

Kontrast mezi červnovou zářnou budoucností a pochmurnou přítomností podle řady médií nic neilustruje lépe než nechvalně proslulá rozlučka s covidem na pražském Karlově mostě, které se zúčastnily dva tisíce lidí.

Server Financial Times Karlův most uvádí jako zářný příklad přehnaného a předčasného sebevědomí, že dané země virus zvládly. 

Oddělení na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, kde ošetřují pacienty s koronavirem. Snímek z 12. října 2020.

Podle agentury AP se nyní oslava vítězství nad koronavirem zdá „bolestně naivní“. Podle stanice NBC News je „vzdálenou vzpomínkou“ na dobu, kdy Česko bylo premiantem v boji s koronavirem.

Fakt, že je Česko „mediální hvězdou“ i v zahraničí, jistě není důvod k oslavě. Nezbývá než doufat, že pod tíhou aktuálních událostí v budoucnu už nikoho nenapadne se s pandemií koronaviru ostentativně loučit.

A je úplně jedno, jestli to bude na Karlově mostě, na Václavském náměstí, nebo na Letenské pláni.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:30 středa 10. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 91
  • 77
  • 47
  • 21
  • 17
  • 16