Potraviny v Česku zdraží až o 30 procent: Nepomůže-li vláda, spasí nás jen Bohdalová

Inflace, energetická krize, ale i rekordní ceny pohonných hmot a také válka na Ukrajině. To všechno žene ceny potravin strmě vzhůru. Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové letos zdraží až o 30 procent, řekla v pořadu Naše Česko. Přibývá hlasů, že by vláda měla nějakým způsobem ulevit tuzemským zemědělcům, případně snížit DPH na potraviny, jako to udělalo třeba sousední Polsko. Jiřina Bohdalová (90), která je známá svou spořivostí, v této souvislosti tasí osvědčenou radu od své maminky.

Ceny pšenice na burze v Paříži atakují historicky rekordní maxima, Ukrajina i Rusko jsou navíc důležitými světovými dodavateli kukuřice nebo olejnin, to všechno spolu s dalšími aspekty, třeba zdražováním obalového materiálu a rekordními výdaji za energie, šponuje ceny potravin v Česku do výšin, ze kterých se spotřebitelům točí a v budoucnu ještě zatočí hlava.

„Už po skončení covidu se objevovaly signály, že rostou ceny plastových obalů, kartonů, plechovek. Potom se k tomu přidružilo na podzim to, že zkrachovali někteří dodavatelé energií, a to zasáhlo potravinářský i zemědělský sektor,“ řekla k začátkům zdražování prezidentka Potravinářské komory.

Bude tenhle talíř jídlem pro horních deset tisíc?

„Náklady na výrobu potravin vzrostly o 30 až 50 procent. U většího zpracovatele masa se náklady na výrobu jednoho výrobku zvedly v průměru o osm korun. A to se musí někde projevit, ten výrobce není schopen to absorbovat,“ podotkla Večeřová.

„Vyvážíme 50 procent pšenice, libanonští obchodníci jsou schopní nabídnout za pšenici mnohonásobně víc,“ říká k aktuální situaci, která se do budoucna může vymstít. 

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Naše Česko probírali ceny potravin a vlnu zdražování.

Strategická surovina nemusí být k dostání ani v Česku, proto je s podivem, že vláda nepřistoupila k opatřením, která by tomu zabránila. K podobným krokům se rozhodlo například Maďarsko a Bulharsko, které vývoz pšenice zakázalo.

„Asi čekáme na to, co Brusel. Mně se to moc nelíbí. My apelujeme na Ministerstvo zemědělství i na vládu, aby se udělaly nějaké kroky pro to, aby se zemědělcům a potravinářům pomohlo a nějakým způsobem se to tu stabilizovalo. Ale mlčí,“ řekla v pořadu Naše Česko prezidentka Potravinářské komory ČR.

Jiřina Bohdalová, ústřice a humr

Pokud nepomůže vláda, nabízí se ještě jedno spásné řešení potravinové drahoty. Už před lety s ním přišla Jiřina Bohdalová

„Maminka v naší domácnosti o všem rozhodovala. Hlavně o financích. Tatínek by je rozházel, kdežto ona myslela na pak. Byla spořivá. Nevěděli, jak to dělá, protože jsem chodila oblékaná jako ze škatulky,“ svěřila se v rozhovoru pro Reflex herečka, která je známá svou šetrností. Ta pramení právě z dob jejího dětství, kdy její rodina neměla na rozhazování a rodiče museli obrátit každou korunu. 

„Když jsem se jí na to zeptala, odpověděla: Jiřinko, pamatuj si, ušetřit se dá jedině na hubě,“ citovala moudrou radu své maminky Bohdalová, která se jí sama řídí. V kuchyni se proto snaží využít každý kousek, aniž by musela jídlo vyhazovat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:20 neděle 31. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 223
  • 96
  • 33
  • 30
  • 18
  • 17