Ceny pšenice na burze v Paříži atakují historicky rekordní maxima, Ukrajina i Rusko jsou navíc důležitými světovými dodavateli kukuřice nebo olejnin, to všechno spolu s dalšími aspekty, třeba zdražováním obalového materiálu a rekordními výdaji za energie, šponuje ceny potravin v Česku do výšin, ze kterých se spotřebitelům točí a v budoucnu ještě zatočí hlava.
„Už po skončení covidu se objevovaly signály, že rostou ceny plastových obalů, kartonů, plechovek. Potom se k tomu přidružilo na podzim to, že zkrachovali někteří dodavatelé energií, a to zasáhlo potravinářský i zemědělský sektor,“ řekla k začátkům zdražování prezidentka Potravinářské komory.
„Náklady na výrobu potravin vzrostly o 30 až 50 procent. U většího zpracovatele masa se náklady na výrobu jednoho výrobku zvedly v průměru o osm korun. A to se musí někde projevit, ten výrobce není schopen to absorbovat,“ podotkla Večeřová.
„Vyvážíme 50 procent pšenice, libanonští obchodníci jsou schopní nabídnout za pšenici mnohonásobně víc,“ říká k aktuální situaci, která se do budoucna může vymstít.
Strategická surovina nemusí být k dostání ani v Česku, proto je s podivem, že vláda nepřistoupila k opatřením, která by tomu zabránila. K podobným krokům se rozhodlo například Maďarsko a Bulharsko, které vývoz pšenice zakázalo.
„Asi čekáme na to, co Brusel. Mně se to moc nelíbí. My apelujeme na Ministerstvo zemědělství i na vládu, aby se udělaly nějaké kroky pro to, aby se zemědělcům a potravinářům pomohlo a nějakým způsobem se to tu stabilizovalo. Ale mlčí,“ řekla v pořadu Naše Česko prezidentka Potravinářské komory ČR.
Pokud nepomůže vláda, nabízí se ještě jedno spásné řešení potravinové drahoty. Už před lety s ním přišla Jiřina Bohdalová.
„Maminka v naší domácnosti o všem rozhodovala. Hlavně o financích. Tatínek by je rozházel, kdežto ona myslela na pak. Byla spořivá. Nevěděli, jak to dělá, protože jsem chodila oblékaná jako ze škatulky,“ svěřila se v rozhovoru pro Reflex herečka, která je známá svou šetrností. Ta pramení právě z dob jejího dětství, kdy její rodina neměla na rozhazování a rodiče museli obrátit každou korunu.
„Když jsem se jí na to zeptala, odpověděla: Jiřinko, pamatuj si, ušetřit se dá jedině na hubě,“ citovala moudrou radu své maminky Bohdalová, která se jí sama řídí. V kuchyni se proto snaží využít každý kousek, aniž by musela jídlo vyhazovat.
Fotogalerie |