Regály v Německu zejí prázdnotou, mizí mouka i olej: Stane se to i v Česku?

Němci kvůli válce na Ukrajině vzali obchody útokem a na řadě míst už jsou mouka nebo olej nedostatkovým zbožím a regály obchodů zejí prázdnotou. Situace teď v mnohém připomíná dobu před dvěma lety, kdy o sobě dal poprvé vědět koronavirus. Podobný scénář se dá očekávat i v Česku. Blíží se Velikonoce, výrobci navíc oznámili výrazné zdražení, které by se mělo týkat pečiva, másla a mléčných výrobků i masa a uzenin. A tak se dá předpokládat, že se lidé budou chtít předzásobit, než máslo vyjde na 80 korun a kilo chleba na stovku.

Máslo za 80 korun? Noční můra tuzemských hospodyněk a podle šéfa jihočeské Madety Milana Teplého dost možná realita, s níž se bude muset spotřebitel smířit už za pár měsíců. 

„Zdražuje se každý týden,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce. 

Na to konto mu lidé vzkázali, že je tím posledním, kdo má brečet na rozlitým mlékem. Protože to byl on, kdo se před pár lety hádal se zemědělci o halíře a ti teď raději prodávají mléko do Německa, odkud se pak do Česka dováží máslo a jogurty. A byl to také on, kdo chtěl po vládě, aby prodej mléka přes hranice zakázala.

Od dubna by v Česku mohlo výrazně podražit pečivo, maso i uzeniny, poroste i cena másla, mléka a mléčných výrobků.

Bohužel se hladovci nedojedí ani chlebem či tukovým rohlíkem, i jejich cena má podle potravinářů v brzké budoucnosti výrazně vzrůst. O kolik to bude, není jasné, s prognózami jsou zatím opatrní sami odborníci a ekonomové.

„V současné době není nikdo schopen růst cen predikovat. Museli bychom vědět, kdy skončí vlna zdražování vstupů, tedy energií, komodit, hnojiv a všeho, co je pro výrobu potřeba,“ konstatovala prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. 

Od dubna by v Česku mohlo výrazně podražit také pečivo a všechny výrobky z mouky.

Bochník chleba tak může na nějaký čas zdražit i na 60 korun, na některých místech i více.

„Kdyby byl jeden týden v roce klidně za stovku – neříkám, že to tak bude – asi to zvládneme. Lepší než aby byl do konce roku za šedesát,“ upřesnil pro CNN Prima News ekonom Petr Bartoň.

Ruku v ruce s tím porostou ceny masa a uzenin. „Výkrm a odchov prasat je velmi energeticky náročná záležitost. V porodnách a při odchovech musíte selátkům prakticky 24 hodin topit,“ uvedla pro Český rozhlas Plus Večeřová. Mnohým farmářům se tak chov prasat nevyplatí. 

Růžová není ani situace v okolních zemích. Německo, které patří k významným chovatelům, snížilo počet prasnic, na trhu proto nyní chybí selata. Redukovat chovy navíc plánují i Španělé. 

Od dubna by v Česku mohly výrazně podražit také masné výrobky.

Velkou roli hrají i drahé krmné směsi. Ceny potravinářské pšenice, která se používá při výkrmech hospodářských zvířat, jsou nejvyšší v historii. Na vině je válka na Ukrajině. Právě ta se spolu s Ruskem na celosvětovém obchodu s pšenicí podílela více než čtvrtinou. Ruská invaze ovšem dodavatelské řetězce zpřetrhala.

Vepřové a výrobky z něj výrazněji podle výrobců a odhadů ekonomů zdraží už začátkem dubna, a to až o 20 procent. Ceny letí vzhůru také u hovězího a drůbežího. Například za růstem cen kuřecího masa stojí obavy z ptačí chřipky, která se vyskytla v Evropě, včetně Česka.

Od dubna by v Česku mohlo výrazně podražit pečivo, maso i uzeniny, poroste i cena másla a mléčných výrobků.

V supermarketu ve městě Asperg ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko se zákazníci poprali o 30 litrů slunečnicového oleje, informoval server týdeníku Focus. Mnozí obchodníci proto přistoupili k přídělovému systému, který znamená například dvě lahve oleje na zákazníka.

„Chovejte se prosím solidárně a nakupujte jen to, co potřebujete,“ prohlásil mluvčí německého svazu obchodu s potravinami Christian Böttcher. 

Obchodníci Němce uklidňují, že potravin je dostatek a není důvod k panickým nákupům. Budou je našinci s ohledem na nejistý vývoj na trhu následovat, nebo bude Česko tentokrát ušetřeno?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:20 pátek 29. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 9
  • 8
  • 6
  • 5
  • 5