Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Polský novinář v šoku z českých cen: V zemi profesora Nutelly je všechno o 70 % dražší.

    Stejný řetězec obchodů, stejné produkty a úplně jiné ceny. Redaktoři polského deníku Fakt se rozhodli porovnat ceny v polském a českém Lidlu. A došli k hodně zajímavým závěrům. „Přestože si stěžujeme na ceny, není to nic ve srovnání s tím, kolik za nákupy základních potravin musí zaplatit naši sousedé. Není divu, že zaútočí na naše obchody,“ shodli se po návštěvě Česka.

    „Věděl jsem, že v Česku to bude drahé, ale to, co jsem viděl v regálech obchodu předčilo má očekávání. Za některé produkty platí Češi skoro dvakrát tolik,“ popsal serveru Fakt.pl Krzysztof z Vratislavi, na kterého novináři narazili v Náchodě. Právě tam se vydali nejdříve, načež vyrazili do polské Toruni a porovnali, kolik stojí nákup základních potravin.

    Zajímá vás, co měli Poláci na nákupním seznamu? Půl kilogramu chleba, čtyři housky, kilo banánů, jablek, mrkve, rajčat, kuřecích prsou, brambor, 150 gramů sýru gouda, tvaroh, máslo, polotučné mléko, řepkový olej, deset vajec, rýže, cukr, půllitr piva, jablkový džus a také vodka.

    I když se našlo pár věcí, které byly v českém Lidlu levnější, ve finále celý nákup ve výsledku v Česku vyšel o 70 procent dráž než v Polsku.

    Polští novináři vyrazili na nákup do Česka a nestačili se divit. Podobně jako Petr Fiala v Německu.

    Jen pro představu. Půlkilogramový chléb u nás vyjde na 23 korun, v Polsku je to něco málo přes polovinu této ceny, v přepočtu 13 korun. Kilogram rajčat tam vyjde v přepočtu na 61 korun, u nás je to o dvacet víc. Velký rozdíl je také v ceně jablek. V Česku za kilo dáme 40 korun, v Polsku čtvrtinu, tedy deset korun.

    Z alkoholu porovnával deník Fakt.pl cenu za půl litru vodky. Za lahev tu zaplatíme 160 korun, v Polsku ani ne stovku.

    Možná by bylo na čase, aby se premiér Petr Fiala vyrazil podívat také k našim severním sousedům, kde potraviny a další zboží vyjdou ještě mnohem levněji než v Německu. Poté, co se po africké misi zotavil z nemoci, má jistě dost sil na to prozkoumat nejen polskou nutellu.

    Fotogalerie