Jetel je nová řepka? Lidé se vrhají do polí a zemědělci úpí: Neničte naši práci

Po nenáviděné žluté, symbolizované řepkou, se Česko poslední dobou stále častěji barví do sytě červené až nachové barvy. Může za to jetel inkarnát, který zemědělci stále častěji pěstují jako krmivo a zelené hnojivo. Lidem, kteří si ho často pletou třeba s levandulí, přijde v každém případě dost fotogenický, a tak kdo nemá fotku pole, jako by nebyl. Najdou se bohužel i tací, jimž nestačí stát na kraji, ale vrhají se do lánů s jetelem bez ohledu na to, že tím někomu ničí úrodu a jeho majetek.

„Respekt k práci druhých se zřejmě v dnešní době moc nenosí. Podívejte se na fotky z několika míst Čech a Slovenska. Takové jednání nám přijde jako vrchol lhostejnosti,“ zaznělo na facebookových stránkách Agrární komory České republiky na adresu snímků, na nichž lidé berou útokem fialová pole. 

Ta vzdáleně připomínají levandulové latifundie v Provence, i když se ve skutečnosti jedná o jetel inkarnát, který se v poslední době na českých i slovenských polích objevuje stále častěji.

„Připouští si ti lidé aspoň na chvilku, že pole někomu patří a že někomu ničí úrodu? Opravdu si někdo musí fotit auto s jetelem? Chápeme, že lidé chtějí mít pěkné fotky, ale za jakou cenu!“ ptají se zástupci hospodařících zemědělců.

„Jetel zemědělci pěstují jako hodnotné krmivo pro hospodářská zvířata a také zelené hnojení. Asi to výletníci nevědí. Určitě by se jim taky nelíbilo, kdyby jejich obývákem prošel farmář v holinách nebo přejel traktorem jejich anglický trávník,“ doplnili agrárníci, kteří jsou sice rádi, že se jetel zdá lidem krásný a fotogenický, nemusejí se ale kvůli tomu chovat jako pověstní sloni v porcelánu.

„Prosíme, nedělejte si fotky v úrodě. Sice možná budete mít líbivou fotku, ale ničíte tím někomu jinému jeho práci. Děkujeme,“ dodali s prosbou, aby si lidé příště rozmysleli, kam šlapou, nebo dokonce zajíždějí autem.

Jetel nachový neboli inkarnát, lidově též zvaný růžák, je jednoletá přezimující jednosečná jetelovina. Inkarnát je velmi oblíbenou plodinou v jižních oblastech Evropy, hlavně v Itálii, ale i ve Francii, Rakousku a Německu. V Česku je v posledních letech tato jetelovina množena na dosti velkých plochách a osivo je vyváženo do výše uvedených zemí.

Je proto dobré dbát na to, kam člověk šlape. Dost možná kvůli pěkné fotce poničí lidem vítaný zdroj příjmů...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:38 středa 23. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 31
  • 26
  • 23
  • 23
  • 20