Jezte všichni týden jen saláty a polévky a zamoříte planetu víc než paštikáři!

Vyspělý svět sice před časem vyhlásil válku zbytečným obalům, při pohledu do regálů tuzemských obchodů a supermarketů to vypadá, že se Česko vydalo přesně opačným směrem. Stačí si koupit některý z balených salátů a je úplně jedno, jestli to bude kuřecí, tuňákový, nebo třeba řecký. Jisté je jedno. Že sice relativně zdravě poobědváte, planetě tím ale moc neprospějete.

V letních parnech, která Česko i Evropu aktuálně sužují, člověk nemá tak úplně chuť poobědvat svíčkovou se šesti, maďarský guláš nebo vepřo knedlo zelo. Mnozí proto sáhnou po některém z čerstvých salátů, k snídani si dají smoothie, nechybí ani káva z oblíbeného řetězce. Je to pohodlné, dobře to chutná a člověk ze sebe má hned lepší pocit. 

Útlocitnější povahy, které jinak obracejí každý kelímek od jogurtu a řeší, zda ho vymýt a recyklovat, nebo ho nemilosrdně poslat do směsného odpadu, ale při pohledu na spoušť, která po dni takového „hodování“ zůstane, jímá hrůza. Jen obal salátu se skládá ze tří čtyř komponentů, kde nechybí plasty, papír ani aluminium. 

Pokud by takhle člověk jedl každý den, může si pořídit rovnou svůj osobní kontejner na tříděný odpad. Což v drtivé většině případů zůstává zbožným přáním, protože na mnoha pracovištích jsou nádoby na třídění odpadu sprostým slovem.

Řetězce se sice zavázaly objem plastů snižovat a snížit tak ekologickou zátěž, to hlavní zůstává na bedrech zákazníků. 

„Chceme našim zákazníkům pomáhat činit zodpovědné a ekologické rozhodnutí. Jak jsme se zavázali již dříve, naším přáním je snížit dopad plastových odpadů na životní prostředí. Nejlepším příkladem naplňování tohoto závazku jsou nové obaly na naše džusy a smoothie,“ řekl k tomu například mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček.

Snížit zátěž a objem obalového materiálu na jedno použití by mohl systém zálohovaných obalů, například skleněných, které připadají v úvahu třeba u polévek. Tvrzené plasty by mohly být teoretickým řešením i u již zmíněných salátových variací. 

Obojí je možné jen v případě, že na to přistoupí obchodníci i zákazníci. Mnozí z nich zatím sází hlavně na pohodlnost a užívají si bezpracnost celého procesu, navíc se nechtějí vláčet s prázdnými obaly od oběda nebo džusu...

V takové případě jasným ekologickým vítězem (rozhodně ne výživovým) zůstává pár „tukáčů“ s vlašákem, paštikou nebo párkem. Samozřejmě ve chvíli, že si rohlíky dáte do vlastního igelitového sáčku. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:30 čtvrtek 24. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 14
  • 14
  • 11
  • 10
  • 10