„Kňouralisté“, pozor: Český pas je 8. nejsilnější na světě, lepší se i zdraví Čechů

Další rána pro český „kňouralismus“. Tuzemský národní sport, tedy stěžování si na poměry a věčné srovnávání s úspěšnějšími zeměmi světa, utrpěl citelnou porážku. Pasem, se kterým se nejjednodušeji dostanete do více zemí, je ten japonský. Ani Česko na tom není špatně. Letos se umístilo na osmé příčce a pohoršilo si jen o jedno místo. Bodujeme, i co se zdraví obyvatel týče.

Společnost Henley & Partners zveřejnila pro rok 2019 žebříček pasů, s nimiž se lidé mohou dostat do nejvíce zemí. V žebříčku Henley Passport Index první místo obsadilo Japonsko, jehož občané mohou využívat bezvízový a vízový vstup do 190 destinací. Na druhém místě se umístil Singapur a Jižní Korea, odtamtud mají přístup do 189 zemí. Třetí místo pak patří Francii a Německu, kde se občané dostanou do 188 zemí. 

Česká republika i v letošním žebříčku skončila v první desítce. Oproti loňskému roku si pohoršila o jedno místo a obsadila osmou příčku s přístupem do 183 zemí, předstihli jsme i Nový Zéland, Maltu a Austrálii.

Tuzemským cestovatelům to otevírá dveře do celého světa. To rozhodně nelze říct o občanech Afghánistánu a Iráku, ti obsadili 104. místo a jejich občané se dostanou pouze do třiceti zemí. Na druhou stranu je to teď asi to poslední, co lidi sužované občanskými válkami trápí.

I když jsme den co den konfrontováni zprávami o tom, jak Češi tloustnou, pijí alkohol a žijí nezdravě, výsledky Indexu nejzdravějších zemí světa z roku 2019 od americké agentury Bloomberg mluví o mírném pokroku, jehož Česko dosáhlo. 

Ta porovnávala 169 celosvětových ekonomik a sledovala především faktory jako stravování, obezita, užívání tabáku či hygiena a Česká republika skončila na 29. místě. Za ní se až na 40. místo zařadilo Polsko, Slovensko ještě o šest příček dál. Maďarsko jako poslední země Visegrádu je na pak na 48. místě.

Oficiálně nejzdravější zemí světa je Španělsko. Oproti posledním průzkumům tak předběhlo Itálii i Island a zařadilo se na první příčku.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:51 sobota 29. června 2019. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 13
  • 11
  • 11
  • 10
  • 9