Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sbírka pro Česko: Pomohl Izrael i Francie, Němci jsou na vakcíny skoupí. Kde to vázne?

    Očkování v Česku začalo: Vakcínu jako jeden z prvních vyzkoušel premiér Andrej Babiš. Po něm následovala válečná veteránka Emilie Řepíková. | foto: MAFRA, Michal Růžička

    Co se tempa očkování proti covidu-19 týče, nemá se Česko čím chlubit. V porovnání s ostatními státy EU je na chvostu a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se to v příštích týdnech a měsících mělo změnit. A to i přesto, že nám Izrael a Francie nějaké vakcíny pošlou, jak informoval premiér Andrej Babiš (ANO).

    Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Hospodářských novin požádal ostatní země Evropské unie, aby Česku část svých vakcín poskytly. Nešlo by o dar, ale o půjčku. Česko by stejné množství dávek muselo později vrátit, až by se epidemická situace zlepšila.

    Kromě EU požádal Babiš o pomoc také Izrael. V dopise začátkem ledna se podle serveru Seznam Zprávy odvolával na „nejužší pouta“ obou zemí a zdůraznil, že Izrael je pro Česko vzorem v tom, jak rychle a efektivně dokáže obyvatelstvo očkovat.

    „Snažili jsme se již delší dobu získat nějakou vakcínu navíc, v Izraeli se nám to povedlo, že jsme to dostali darem. Francie nám teď slíbila 100 tisíc (vakcín) k 15. březnu,“ informoval premiér. Dodal, že oslovil i jiné členské státy Evropské unie, bohužel s nevalným úspěchem.

    Izrael pak Česku vakcíny skutečně daroval. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) uvedl, že Izrael Česku zaslal 5000 dávek vakcíny od společnosti Moderna. Naočkováni jí budou vojáci, kteří slouží v nemocnicích u pacientů s covidem-19.

    A zatímco se Francie rozhodla Česku poslat 100 tisíc vakcín, sousední Německo podle Hospodářských novin zatím nepomůže. A to i přesto, že jeho představitelé situaci v Česku často řeší a mají z šíření koronaviru přes hranice velké obavy.

    „Adresně jsem oslovil německou kancléřku Angelu Merkelovou, ale Německo bohužel v této věci Česku pomoci nemůže. Německo i nadále Česku nabízí volnou kapacitu lůžek pro pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19,“ uvedl premiér Babiš, který odmítá, že by Česko vakcíny nestíhalo vyočkovat. Naočkováno bylo zatím více než 600 tisíc lidí. 

    „Přece nás nemůže někdo kritizovat, že jsme nezaočkovali vakcínu, která ještě dneska nepřišla nebo která přišla v úterý večer,“ řekl ke kritice z posledních dní, že Česko očkuje pomalu. Některé kraje si podle něj vakcínu AstraZeneca nechaly v zásobě pro učitele.

    Je zajímavé, že Francouzi očkují v rámci stejného unijního vakcinačního programu jako Češi. Obdrželi tedy v přepočtu na obyvatele stejné množství očkovací látky od nasmlouvaných farmaceutických společností. V rychlosti očkování jsou v rámci evropského žebříčku aktuálně jen o jednu příčku nad Českem, a tedy na chvostu unijního soupisu.

    Za tempo očkování čelí francouzská vláda od počátku roku velké kritice. Prezident Emmanuel Macron na začátku února v televizním vysílání stanice TF1 slíbil, že „do letošního léta dostane vakcínu každý dospělý Francouz, který bude chtít“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:24 sobota 26. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      53
    • Trapas
      20
    • Sladký
      10
    • Tvl
      8
    • Haha
      7
    • Cože
      5
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...