Česko vyřadí Kanáry ze zeleného seznamu, Němci uvažují, že z něj vyřadí nás

Barvy na koronavirovém semaforu v rámci EU se neustále mění. Zatímco na Kanárské ostrovy se doteď mohlo bez omezení, nyní je Česko přeřadí do skupiny se Španělskem, a to od 14. září. Jistí si ale nemohou být ani ti, kdo plánují cestu do Německa. Naši západní sousedé uvažují o tom, že přestaneme svítit zeleně anebo že oranžovou bude zářit alespoň „nejpostiženější“ Praha.

V Česku v posledních dnech rychlým tempem přibývá lidí, kteří onemocněli koronavirem. Jen ve čtvrtek hygienici hlásili rekordních 680, ve středu 650 pak infikovaných. 

Na Slovensku jsou nárůsty za uplynulý týden v přepočtu na milion obyvatel třetinové. To je podle náměstka ministra zahraničí Martina Smolka důvod, proč Německo uvažuje o vyřazení Česka ze svého zeleného seznamu

„Máme zatím s ohledem na nárůst v posledních několika málo dnech informaci z Německa, že tam zvažují – to podtrhuji, není to ještě zdaleka rozhodnuto – že by buď celou Českou republiku, nebo Prahu dali do nějakého režimu, kdy by byla potřeba pětidenní karanténa, případně v kombinaci s testem,“ uvedl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek v rozhovoru pro Ranní interview Radiožurnálu.

Česko naopak zvažuje, že z kategorie bezpečných zemí na nějaký čas vyřadí Francii. „Překročila už 100 případů na 100 tisíc obyvatel. To znamená, že budeme ode dneška důrazně varovat a nedoporučovat cesty do Francie s tím, že v krátké době se může Francie dostat mimo náš zelený seznam,“ informoval náměstek.

„Dnes by mělo být potvrzeno změnou sdělení Ministerstva zdravotnictví vyřazení Kanárských ostrovů ze zeleného seznamu,“ doplnil pro Radiožurnál Smolek. 

„To byla ta jediná výjimka – autonomní oblast Kanárské ostrovy – ze Španělska jako celku, protože to už je nějaký čas mimo náš zelený seznam. To znamená, že Kanáry budou vyřazeny rozhodnutím z dneška, ale s účinností až od pondělí 14. září,“ dodal s tím, že tak turisty čeká po návratu z této oblasti karanténa nebo předložení negativního testu na covid-19.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:40 sobota 2. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 31
  • 30
  • 30
  • 29
  • 28