Sháníte levné bydlení? Zaměřte se na Most a okolí, nakoupíte tam za babku

Chcete bydlet ve svém, ale neradi byste se zadlužili? Zapomeňte na Prahu a většinu velkých měst a poohlédněte se v Mostě a okolí. Byty tam seženete dost levně a navíc si můžete vybírat. I když i tady nemovitosti podražily, ve srovnání se zbytkem Česka jsou ceny pořád docela nízké.

I když ceny nemovitostí letí raketově vzhůru, pořád se v Česku dají najít místa, kde seženete byty za velmi rozumný peníz. Nejlevnější byly v letech 2017 až 2019 v okrese Most s průměrnou cenou 5500 korun za metr čtvereční. Následovaly Chomutov (8000 korun) a Sokolov (9000 korun). 

„Velké rozdíly mezi jednotlivými regiony se v uplynulých dvou dekádách spíše prohloubily, zejména u cen bytů. Vysoká atraktivita ještě vzrostla v okrajových oblastech Prahy a v jejím okolí, kam také směřují migrační proudy. Na druhé straně se nacházejí některé venkovské oblasti a téměř celý Ústecký kraj,“ uvedl ředitel odboru statistiky cen ČSÚ Jiří Mrázek.

Zatímco v Praze by takový vyšel na 6 až 8 milionů, v Mostě  dvoupokojový byt o výměře 54 metrů čtverečních v centru města vyjde na 660 tisíc korun.

V litvínovském Janově, nechvalně proslulém sídlišti, bytová jednotka 3 + 1 před rekonstrukcí vyjde na 100 tisíc korun.

Čtyřpokojový byt v domě po rekonstrukci, vhodný jako investice, seženete v Janově za 599 tisíc. Dají se sehnat i levněji, i za 389 tisíc korun

Pokud byste rádi nemovitost s příběhem, zvolte Koldům, kde garsonka vyjde na 440 tisíc.

Ještě před dvěma lety jste menší 3 + 1 po rekonstrukci na dobré adrese v Mostě pořídili ani ne za půl milionu korun, i tady ceny vzrostly, i když ne tolik jako ve zbytku republiky. Zájem roste hlavně o byty investiční. 

Jejich nákup by si zájemci měli dobře rozmyslet, aby později nelitovali, radí odborníci.

„Jednotlivé lokality se mění dynamickým způsobem, a pokud se na místním trhu dobře neorientujete, snadno můžete šlápnout vedle. Na mosteckém trhu se stále pohybuje řada pochybných obchodníků s chudobou, kteří se aktuálně zbavují většinou těch nejhorších částí nemovitostního portfolia,“ varuje realitní makléř Petr Dolejš.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:16 středa 16. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 20
  • 16
  • 6
  • 3
  • 2
  • 1