„Česko mělo přijmout uprchlické kvóty,“ lituje lidovecký europoslanec

Europoslanec za KDU-ČSL a předseda právního výboru europarlamentu Pavel Svoboda se domnívá, že žaloba, které nyní Česká republika a další země čelí kvůli svému postoji k přerozdělování žadatelů o azyl, nebyla nutná a šlo ji určitými drobnými kroky předejít. Věc podle něj stále není definitivní a ještě je čas svou vstřícností situaci napravit.

Unijní komise po měsících odkladů poslala Česko, Polsko a Maďarsko k soudu EU pro přetrvávající odmítání plnit povinnosti související s přerozdělováním migrantů, především z Itálie a Řecka. Země přes opakované výzvy komise nesplnily svůj závazek, aby každé tři měsíce do programu, ve kterém čekají tisíce osob, nabízely volná místa.

„Za největší chybu považuji usnesení české vlády o tom, že žádné uprchlíky brát nebudeme. Tím jsme bohužel komisi nedali jinou možnost než na nás žalobu podat,“ uvedl Pavel Svoboda a žaloba se podle něj dala očekávat.

„Česká republika měla prokázat aspoň minimální účast a solidaritu, a ne se hned proti kvótám takto radikálně vymezovat. Slovensko se zachovalo daleko pragmatičtěji. Víme, že kvóty nejsou ideální řešení, ale nikdo nic jiného a lepšího nevymyslel,“ říká lidovec.

Prý je potřeba obnovit dialog s Evropskou komisí a hledat smírné řešení. Místopředseda komise Frans Timmermans vyjádřil naději, že věc by se snadno vyřídila, když kritizovaná trojice zemí změní svůj přístup.

Český předseda vlády Andrej Babiš už zareagoval, že s chce s komisí vyjednávat o stažení žaloby. Kvóty jsou podle něj nesmysl a načasování žaloby nešťastné. „Chovanec s komisaři osobně nikdy nejednal, a proto pro Česko pozici bez žaloby nevyjednal,“ zkritizoval působení sociálně demokratického ministra.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:06 sobota 7. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 10
  • 7
  • 6
  • 4
  • 4