Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Tábor na jihu Čech zavřel covid, u Plzně se jídlem otrávilo 58 dětí a 3 dospělí

    Hygienici rozpustili letní dětský tábor na jihu Čech. U jednoho z dětí v turnusu na Táborsku se prokázala nemoc covid-19. Na táboře pobývalo 50 dětí, většina ze Středočeského kraje, všechny už jsou doma. Koronavirus ale není to jediné, co na táborech hrozí. V obci Chříč na Plzeňsku se na letním táboře podle informací CNN Prima News otrávily desítky dětí i tři dospělí. Mohla za to zřejmě intoxikace jídlem, to však odmítá správce areálu.

    „Ve středu večer jsme se dozvěděli o tom táboře, kde bylo jedno pozitivní dítě. Vůbec jsme o táboře nevěděli. Provozovatel nám jeho konání neoznámil,“ uvedla ve čtvrtek večer na videobrífinku krajského úřadu ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Dodala, že situaci začali hygienici řešit hned v noci na čtvrtek. 

    „Ještě ve čtvrtek ráno jsme to došetřovali. Tábor už je kompletně rozpuštěný,“ popsala Kotrbová situaci v souvislosti s onemocněním covid-19.

    Hygienici předali informace příslušným hygienickým stanicím z krajů, odkud děti pocházejí. „Všechny děti budou vyšetřené,“ podotkla hygienička.

    Šéfka hygieny upozornila, že při turnusech do 30 dětí nemuseli organizátoři letních táborů ještě loni hygieně nic hlásit. Letos vydalo Ministerstvo zdravotnictví jen doporučení.

    „Tábor byl rozdělený na dvě části. Tím pádem organizátoři nic neporušili. Hodně nám ale jeho neohlášení zkomplikovalo situaci. Byla to doslova pátrací akce přes noc, kdy jsme museli dohledávat všechny kontakty a informace,“ popsala Kotrbová.

    Na dětském táboře v obci Chříč na Plzeňsku řešili jiný vážný problém: 58 dětí a tři dospělí si stěžovali na zažívací potíže, zejména pak zvracení, průjmy a nevolnost. 

    Záchranáři je rozvezli do nemocnic, 24 dětí bylo transportováno do plzeňské fakultní nemocnice, zbylých 26 do pražských nemocnic na Vinohradech, na Bulovce a do motolské nemocnice. Všechny děti jsou mimo ohrožení života. Celkem bylo na táboře asi 160 dětí.

    Pravděpodobně se jednalo o otravu z jídla. Jedna z maminek, která si přijela pro děti, jež byly v pořádku, uvedla, že děti měly mít k jídlu rajskou omáčku, pak se jim mělo udělat nevolno. Přesnou příčinu odhalí v pátek testy Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje.

    Děti i dospělí na táboře na Plzeňsku si stěžovali na zažívací problémy poté, co pojedli rajskou.

    „Takovou událost neřešíme každý den, je to velmi výjimečné. Zdravotní stav sice u dětí ani dospělých nebyl nikterak závažný a nevyžadoval akutní intenzivní péči, ale zásah byl složitý a trval velmi dlouho. Poprvé nám zavolali v 16:26 a akci jsme ukončili po půl jedenácté. Takže záchranáři si sáhli na dno,“ uvedla mluvčí plzeňských záchranářů Mária Svobodová. 

    Hygienici podle reportéra CNN Prima News Michala Cagaly, který se případem zabývá, s největší pravděpodobností tábor ukončí. „U takových situací to tak bývá, letos navíc platí přísnější normy a pravidla s ohledem na pandemii koronaviru,“ uvedl.

    Případ řeší hygienici i policie, která zahájila úkony k trestním řízení. 

    „Hygiena má na své straně zákon, který umožňuje uložit právnické osobě pokutu do výše tří milionů korun, pokud je pořadatel táboru podnikatel. S největší pravděpodobností to tak bude. Pokud se jedná o fyzickou osobu, je to do maximální výše 50 tisíc korun,“ vysvětlil reportér.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:58 sobota 21. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      31
    • Trapas
      31
    • Sladký
      31
    • Tvl
      29
    • Cože
      27
    • Super
      26