Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jsme na prahu druhé vlny, řekl Prymula: Česko je v EU třetí nejzasaženější

    Epidemiolog Roman Prymula promluvil o druhé vlně koronaviru i o tom, že těžkých případů přibude. | foto: ČTK

    Česko je na prahu druhé vlny koronavirové epidemie. Za čtrnáct dní až tři týdny tu může být stejně vysoký počet hospitalizovaných jako na jaře, nechal se v Otázkách Václava Moravce slyšet epidemiolog Roman Prymula. Podle počtu potvrzených případů za 14 dní na 100 000 obyvatel je ČR třetí nejzasaženější v EU, horší situace je jen ve Španělsku a Francii.

    „Pokud bereme explozivní nárůst, u nemocných ho zatím nevidíme. Je ale zřejmé, že tam je čtrnáctidenní až třítýdenní zpoždění. V posledních dnech máme nárůst deset hospitalizovaných denně. Tento trend logicky přinese počty (těžkých průběhů nemoci, pozn. red.), které jsme tady měli na jaře,“ řekl Prymula v Otázkách Václava Moravce v souvislosti s aktuálním vývojem v Česku, kde o sobě covid-19 dává opět pořádně vědět.

    „Pokud by u nás epidemie pokračovala takto explozivně, můžeme dojít na hranici kapacity lůžkového systému,“ informoval Prymula. Upozornil na to, že lůžka nejsou po republice rozprostřena rovnoměrně, problém tak může přijít už dřív. Na hranici limitů by se podle něj ČR mohla dostat na konci října, pakliže by nezavedla žádná opatření.

    Současná nařízení jsou podle Prymuly snad dostatečná k oploštění křivky, zásadní je podle něj hlavně osobní zodpovědnost lidí a nošení roušek. K poklesu podle něj díky nim nedojde. Druhá vlna již podle Prymuly začala, považuje to však spíše za formalitu. 

    „Je to komplexní věc, za kterou mají zodpovědnost vlastně všichni,“ řekl Prymula a vyjmenoval vládu, média i samotné lékaře.

    Proti váhavosti odpovědných úřadů a institucí vyzval i epidemiolog Rastislav Maďar, který říká, že do konce roku se situace rozhodně nezlepší. Zmiňoval i fakt, že chybí vůle pro to jednat včas, což se může ve výsledku vymstít.

    Aktuálně je podle počtu potvrzených případů za 14 dní na 100 000 obyvatel ČR třetí nejzasaženější v EU, horší situace je jen ve Španělsku a Francii. Jen za sobotu přibylo 1541 nemocných. S covidem-19 je aktuálně hospitalizováno 297 lidí, z toho 69 v těžkém stavu. 

    Že se situace kolem šíření nákazy koronavirem nevyvíjí dvakrát dobře, se shodli představitelé koalice i opozice. Šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na Primě v pořadu Partie vyzýval vládu, aby kvůli rostoucím počtům nakažených obnovila Ústřední krizový štáb. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o to jeho strana usiluje a premiéra Andreje Babiše (ANO) nakonec přemluví.

    „Musíme začít ten systém řídit. Musí zasedat krizový štáb, který bude aplikovat již připravené scénáře. Ale obávám se, že nejsou, protože vláda nic nedělala. Alfa a omega jsou kapacity, že se nakažení vytrasují. Teď nejsou dostatečné personální a testovací kapacity. My vám s tím pomůžeme, ale musíte pracovat. Čekat a modlit se nikomu nepomůže,“ řekl v Partii Kalousek.

    Aktuální dění kolem koronaviru se tak rychle stává nástrojem předvolebního boje. Strany by se však měly zajímat spíš o to, jak nastalou situaci co nejlépe zvládnout, a ne o svalování viny na ty druhé. To jim potřebné body od voličů jistě nezíská.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:20 pondělí 11. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      54
    • Tvl
      30
    • Super
      29
    • Haha
      28
    • Cože
      28
    • Sladký
      26
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...