Co se změní od pondělí 23. listopadu? Delší „večerka“ i otvírací doba obchodů

Od pondělí 23. listopadu se Česko posune v protiepidemickém systému (PES) z pátého nejtvrdšího stupně do čtvrtého. Nově budou vybrané obchody otevřené až do 23. hodiny, na tuto hodinu se posune i zákaz vycházení. Co dalšího se změní?

Kdo čeká revoluci v rozvolňování, může být v pondělí 23. listopadu trochu zklamán. Vláda v součinnosti s hygieniky a zdravotníky pojede podle nového protiepidemického systému PES a ten zatím žádné velké změny nedovoluje. 

Na nějaký velký „rozvolňovací“ optimismus je ještě brzy, s novým týdnem se posune zákaz vycházení. Nově bude platit od 23:00 do 05:00, dosud byl zákaz od 21:00 do 05:00.  

Lidé se budou moci nově scházet v šesti. Doteď bylo shromažďování omezeno dvěma osobami.

Vybrané obchody pak budou moci mít nově otevřeno do 23. hodiny. Zavřené budou v neděli a ve státní svátky.

Restaurace budou moci prodávat přes výdejní okénko mimo dobu, kdy platí zákaz vycházení, tedy od 05:00 do 23:00.

Pokud to epidemická situace dovolí, Česko by se další týden přesunulo do třetí stupně PES, který počítá i s otevřením nákupních center. Rozvolnění by probíhalo za přísných protiepidemických podmínek, v prodejnách by mohl být pouze jeden zákazník na 15 metrů čtverečních. Stejné podmínky by platily i pro knihovny. 

Restaurace by pak podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka mohly být zaplněné například pouze z 50 procent. „Všichni zákazníci by museli sedět, maximálně by pak mohli být čtyři lidé u stolu,“ uvedl vicepremiér. 

Na nějaké velké vánoční potlachy a večírky to tedy zatím nevypadá, to ale neznamená, že by vynalézaví Češi nenašli nějaké řešení, aby „se vlk nažral a koza zůstala celá“.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 22. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 19
  • 15
  • 14
  • 14
  • 11
  • 11