Odběrová místa praskají ve švech: Personál chybí a testovací firmy šponují platy

Pracovník odběrového místa. Pozice, která ještě před rokem prakticky neexistovala, je v posledních týdnech skloňovaná ve všech pádech. Kvůli povinnému testování ve firmách praskají testovací místa ve švech a pomalu se nedostává potřebného personálu. Jejich cena na trhu práce rychle roste a je po nich velká sháňka.

„Nebaví vás již odběry na jednom místě a raději byste jezdil/jezdila přímo za našimi klienty? Jste aktivní řidič/řidička? Pokud se chcete podívat přímo do provozů různých společností, máme pozici přímo pro vás,“ láká jedna z firem zabývající se mobilními antigenními a PCR testy ve svém inzerátu.

„Pracovní příležitost pro studenty medicíny od 4. ročníku. Hledáme kandidáty na pozici odběrový personál (270 Kč/h v čistém) a vedoucí odběrového týmu (400 Kč/h v čistém),“ zní dále v inzerátu.

Jedním z hlavních požadavků je samozřejmě vzdělání v oboru zdravotní sestra, laborant, hlásit se mohou i medici s dokončeným 3. ročníkem. 

Mají se snad nemocnice a zdravotnická zařízení začít bát, že jim firmy zabývající se testováním na covid-19 přetáhnou tolik potřebné a zároveň tolik zkoušené a vytížené zaměstnance? Budou na odděleních chybět zdravotní sestry a laboranti?

„Můžete s námi spolupracovat i při vašem současném zaměstnání. Služby jsou předem plánovány podle vašeho volna,“ ubezpečuje společnost, která hledá posily do odběrových míst.

To se hezky řekne, ale hůř provede. Těžko předpokládat, že zdravotníci, kteří jsou v práci prakticky pořád, padají na ústa, bez výhledu na brzké zlepšení situace, s nadšením vyrazí ve dni volna ještě na melouch...

Bude napínavé sledovat, jak „ruka trhu“ toto dilema vyřeší. Jestli bylo zdravotnictví uplynulých x let pod tlakem kvůli nedostatku vybraného personálu, poslední rok se ukazuje, že ten tlak může ještě sakra zesílit. 

A to ještě Česko nerozjelo očkování ve velkém...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:02 čtvrtek 8. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 38
  • 5
  • 5
  • 4
  • 3
  • 3