Švýcarsko a další země zčervenaly. Kvůli Bulharsku cestovky i turisté zuří

Cestovatelský semafor Ministerstva zdravotnictví, který platí od pondělí 23. srpna, cestovatele příliš nepotěšil. Oranžová kategorie se nově rozrostla o Chorvatsko, Lotyšsko, Maltu, Nizozemsko a Německo. Do červené se nově přesunulo také Bulharsko. Asociace cestovních kanceláří ČR žádá jeho stažení ze seznamu zemí s vysokým rizikem nákazy covidem-19. Úřad prý bezdůvodně negativně ovlivňuje cestování občanů.

Mezi země s vysokým rizikem nákazy se kromě Bulharska přesunulo také Švýcarsko. Pro vracející se turisty to znamená přísnější podmínky, lidé přijíždějící hromadnou dopravou musí jít na test ještě před návratem.

„K zařazení Bulharska mezi červené země, tedy země s vysokým rizikem nákazy, není žádný reálný důvod, žádná data nedávají k takovému postupu podklady,“ uvedla ve svém prohlášení Asociace cestovních kanceláří ČR.

Světová zdravotnická organizace (WHO) podle ní uvádí pro Bulharsko menší riziko nákazy než pro Česko. Od začátku sezony do 11. srpna se podle Ministerstva zdravotnictví nákaza po návratu z Bulharska prokázala jen u 67 lidí, z Česka jich přitom do balkánské země vycestovalo zhruba 200 tisíc.

„(Seznam) je vždy sestavován s ohledem na data ECDC, kterými se řídí celá Evropská unie. Cílem seznamu je ochránit občany v Česku, pro očkované osoby se navíc nic nemění,“ upozornil ředitel odboru komunikace s veřejností Ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Mezi země s vysokým rizikem nákazy (červené) aktuálně patří Andorra, Bulharsko, Belgie, Dánsko, Irsko, Island, Litva, Lichtenštejnsko, Monako, Estonsko, Francie, Řecko, San Marino, Švédsko, Švýcarsko, Španělsko vč. Kanárských ostrovů a Portugalsko vč. Azorských ostrovů.

Je Bulharsko opravdu tak rizikové? Cestovní kanceláře se bouří proti semaforu.

Vysoce rizikové, tedy tmavě červené země, jsou Kypr a Baleárské ostrovy. Kromě nich také řada mimoevropských zemí a nově také Izrael či USA.

Ze seznamu zemí s extrémním rizikem koronavirové nákazy, do kterých Ministerstvo zdravotnictví důrazně nedoporučuje cestovat, od pondělí vypadly Rusko, Indie nebo Tunisko.

Ministerstvo dál důrazně nedoporučuje cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací (černá kategorie). Konkrétně se jedná o Brazílii, Kolumbii, Mosambik, Nepál, Paraguay, Peru a Tanzanii.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 21. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 7
  • 4
  • 3
  • 3
  • 2
  • 1