Pravidla karantény se změní, Slovensko od pátku Česko zařadí mezi rizikové země

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po jednání vládní Rady pro zdravotní rizika oznámil velké změny v pravidlech pro uvalení karantény. Nově nebude nutná v případě, že pozitivně testovaný a jeho kontakt měli při setkání roušky nebo respirátory. Změna by měla začít platit v úterý 15. září. Slovensko od pátku zařadí Česko kvůli koronaviru mezi rizikové země, rozhodl krizový štáb. Při návratu bude třeba test na koronavirus nebo karanténa.

Velké změny nastanou v umisťování lidí do karantény. Nově do ní nemají být umisťováni lidé s ochranou horních cest dýchacích, tedy rouškou nebo respirátorem, kteří se setkají s covid pozitivním člověkem. Nesmějí mít ale žádné příznaky.

„Tím by se mohl výrazně snížit počet lidí v karanténě,“ konstatoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Karanténě se po setkání s pozitivní osobou vyhne také člověk, který prodělal onemocnění covid-19 v posledních devadesáti dnech. „Takoví lidé mají vybudovanou imunitu, minimálně těch devadesát dní,“ doplnil.

Jirka Mádl si nasadil respirátor z koblihy a vy se tomu máte smát.

Premiér Andrej Babiš a ministr Vojtěch se vyjádřili také o narůstajícím trendu nenošení roušek. Rouška je podle Vojtěcha kromě dezinfekce a odstupů jediná prevence, kterou máme, dokud neexistuje vakcína.

„Zažili jsme období, kdy všichni nosili roušky nejen uvnitř, ale všude. Všichni s tím souhlasili. Byli jsme velice disciplinovaní, šli jsme příkladem. Teď je situace jiná a já jen můžu poprosit všechny, aby to vnímali a byli solidární,“ apeloval na veřejnost Babiš.

Andrej Babiš

I přes snahy tuzemských úřadů a staronových opatření proti šíření koronaviru je Česko pro mnohé státy rizikovou zemí a varují přes cestami do Prahy a dalších měst. Čínské ministerstvo kultury a turistiky varovalo tamní turisty, aby v současnosti necestovali do Česka kvůli rychlému šíření onemocnění covid-19. Uvedl to list China Daily na svém webu. 

Slovensko od pátku zařadí Česko kvůli koronaviru mezi rizikové země, rozhodl krizový štáb. „Při návratu bude třeba test na koronavirus nebo karanténa,“ uvedl státní tajemník ministerstva zahraničí Martin Klus. Slovenský premiér Igor Matovič uvedl, že Česku drží palce, aby se vrátilo na zelený seznam. 

Výjimku budou mít pendleři do 30 km od nejbližšího hraničního přechodu, studenti, pedagogové, výzkumníci, zdravotníci, zemědělci, sociální pracovníci, pracovníci v kritické infrastruktuře, někteří sportovci a umělci.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:30 úterý 12. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 26
  • 22
  • 21
  • 20
  • 17
  • 17