Inspirují se Češi v Rakousku, Bavorsku, nebo půjdou vlastní cestou?

Vánoce se kvapem blíží, bohužel jak ubývá dní do Štědrého dne, přibývá pozitivně testovaných a také pacientů ve vážném stavu v nemocnici. Česká vláda proto horečně řeší, jak vyzrát na pandemii a srazit čísla dolů. Může se vydat vlastní cestou, anebo následovat příklad bavorských či rakouských sousedů.

Krutopřísné Rakousko

Naši jižní sousedé si aktuálně „užívají“ asi nejtvrdší režim v celé Evropě. Rakousko zakročilo hlavně proti neočkovaným lidem. Ti musejí od pondělí setrvat ve svých domovech, výjimkou je cesta do práce, za nezbytnými nákupy potravin či léků nebo na zdravotní procházku.

Omezení, které má zatím platit deset dní, neplatí pro děti mladší 12 let. Lockdown se netýká ani lidí s jednou dávkou vakcíny, kteří předloží negativní PCR test. Jen testy už v Rakousku k prokázání bezinfekčnosti nestačí. Nová pravidla v zemi u některých lidí narazila a někteří odpůrci už vyrazili protestovat do ulic.

Podle kancléře Alexandera Schallenberga je nyní důležité, aby na dodržování nařízení úřady důsledně dohlížely a kontrolovaly je. Pokuty za to, když lidé odmítnou spolupracovat a dokládat potvrzení, jsou v Rakousku vysoké a jdou až na 1450 eur (36 569 korun)

Testy už v Rakousku nestačí. (ilustrační foto)

Bavorsko na půl cesty

Bavorsko se rozhodlo pro mírnější variantu rakouského modelu. Neočkovaní nesmějí za kulturou, sportem a volnočasovými aktivitami. Kvůli zhoršení situace od úterý už nemohou ani do restaurací či hotelů, kam ještě nedávno stačil PCR test.

Začátkem října skončily bezplatné testy na covid-19 pro občany, vláda tak chtěla zvýšit tlak na neočkované. 

Aktuálně neuznává žádnou variantu testů jako potvrzení bezinfekčnosti. Bavorsko, které se řídí takzvaným nemocničním semaforem podle vytíženosti jednotek intenzivní péče, dosáhlo 9. listopadu červeného stupně.

Pokud by se stav epidemie nadále zhoršoval, je pravděpodobné, že země přistoupí ke stejným opatřením jako Rakousko.

Sousední Německo, kde nejsou čísla tak hrozivá, s napětím sleduje situaci v Česku.

Česká (ne)cesta

Jak to v tuzemsku bývá zvykem, přichází v úvahu ještě jedna z variant, takříkajíc tuzemská. Vláda se podle všeho zdráhá přikročit k razantnějším opatřením. Ze způsobů prokázání bezinfekčnosti by nově vypadly antigenní testy. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhoval, aby se od prosince přestaly uznávat, podporuje to i poradní AntiCovid tým koalic Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a PirSTAN.

Jako covidový certifikát by tak nadále sloužil doklad o ukončeném očkování proti nemoci, doklad o jejím prodělání v uplynulých 180 dnech či doklad o negativním PCR testu starý maximálně tři dny.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:32 středa 16. března 2022. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 3
  • 1
  • 1
  • 1
  • 1