Hamáček vzkázal pořadateli demonstrace na Staromáku, že ho trest nemine

V neděli přibylo v Česku 5059 potvrzených případů nemoci covid-19. Jde o nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Přibylo také dalších 20 úmrtí, celkem s onemocněním covid-19 zemřelo 1422 lidí. Od pondělí se svatby a pohřby mohou konat jen s omezeným počtem účastníků, podle vládních opatření proti šíření koronaviru na nich může být nejvíce 30 lidí. V souvislosti s demonstrací na Staroměstském náměstí slíbil Jan Hamáček tvrdé tresty pro organizátora akce.

Dosud platila pro tyto akce výjimka z přijatých restrikcí a mohlo se jich účastnit libovolné množství lidí. Svatební oslavy a smuteční hostiny v restauracích mohou být do půlnoci. Od minulého týdne jsou přitom restaurace, bary či kluby zavřené a lidé si v nich mohou jídlo koupit jen ve výdejových okénkách.

Podle vládního nařízení mají svatební oslavy a smuteční hostiny v provozovnách stravovacích zařízení výjimku. Pokud se v nich uskuteční nejpozději následující den po svatbě či pohřbu, platí v nich zákaz přítomnosti veřejnosti mezi půlnocí a šestou hodinou ranní.

Opatření se budou uvolňovat podle toho, jak se podaří snížit takzvané reprodukční číslo, které popisuje průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. V pátek se podle epidemiologů dostalo na 1,4 z víkendových 1,5. Prymula zároveň uvedl, že nakažení koronavirem budou přibývat ještě deset dní až dva týdny, tedy do konce října.

V souvislosti s nedělní demonstrací na Staroměstském náměstí, která se zvrhla v ostré potyčky a přehlídku (ne)vybitých frustrací a násilí, slíbil ministr Jan Hamáček řádné prošetření a potrestání organizátora.

„Samozřejmě ta akce měla skončit co nejdříve, nicméně je to plně odpovědnost toho, kdo to svolal. Od začátku jak policie, tak magistrátní úředníci upozorňovali organizátora, že je tam více účastníků, než je povoleno, že nedodržují rozestupy, nemají roušky. Jeho povinností bylo tu demonstraci ukončit. On tak neučinil. Učinil to až po hodině a bude čelit následkům. Bude s ním zahájeno správní řízení a hrozí mu velmi vysoká pokuta,“ svěřil se v rozhovoru pro MF Dnes.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:41 úterý 16. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 60
  • 24
  • 17
  • 14
  • 13
  • 10